7 mei 2018 In de media

Vitesse trekt meer supporters naar GelreDome

Vitesse heeft in het afgelopen seizoen in de eredivisie meer toeschouwers naar GelreDome getrokken. In totaal bevolkten 273.904 supporters de tribunes van de Arnhemse club, ten opzichte van 265.200 een jaar eerder.
Dat is een stijging van 8.704 bezoekers. Over het voetbaljaar 2017-2018 zaten er gemiddeld 16.112 fans in het stadion.

Met de toename van de toeschouwersaantallen gaat Vitesse in tegen de landelijke trend. Buiten de traditionele top drie – PSV, Ajax en Feyenoord – dalen de bezoekcijfers de laatste jaren met zo’n 2 procent. ,,Dus zijn we zeker tevreden met deze cijfers”, verklaart algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse.

De Wit ziet de toename in de toeschouwersaantallen in de historische bekerzege en de daarbij behorende Europese campagne. De Arnhemse club zit de laatste jaren stabiel op tienduizend seizoenkaarthouders. Maar succes maakt vrienden.

,,We overleggen goede cijfers over de competitie en hier bovenop komen ook nog eens de drie wedstrijden in de Europa League. Die hebben telkens ook 17.000 tot 18.000 toeschouwers getrokken. We hebben alleen voor die poulefase al 14.000 passe-partouts verkocht. Dat tikt voor ons op financieel vlak flink aan.”

Extra inkomsten
De toeschouwersaantallen leveren circa 25 procent van de inkomsten op bij Vitesse. De andere voornaamste bronnen zijn de transfergelden, de tv-premie (5,86 miljoen euro voor het nieuwe seizoen) en sponsoring. Revenuen uit de Europa League, die worden geraamd op 5 miljoen euro, zijn extra inkomsten. Vitesse werkt met een begroting van circa 26 miljoen euro.

Vitesse staat nu qua toeschouwersaantallen op plek negen in de eredivisie. Nog voor AZ. Maar de Arnhemse club kampt door de lege tribunes met een negatief imago.

Rolling Stones
,,Op basis van het aantal beschikbare stoeltjes valt de telling niet goed uit”, stelt De Wit. ,,Daarin nekt ons dat GelreDome een stadion is voor evenementen. GelreDome is gewoon erg groot. Bij The Rolling Stones zitten er 35.000 man. Dat zijn bezoekersaantallen die Vitesse niet haalt. PSV krijgt Wembley (capaciteit 90.000 toeschouwers, LL) ook niet elke week vol.”

De Wit wijst daarom op de participatiegraad. Dat is de verhouding tussen de grootte van de stad en de omgeving en het aantal bezoekers. ,,Ajax heeft een groot achterland, met alleen al anderhalf miljoen inwoners van Amsterdam. Dan zit een stadion makkelijker vol. Den Haag is een stad van 525.00 inwoners en trekt gemiddeld 11.500 toeschouwers. Utrecht telt 350.000 inwoners, Arnhem 150.000 inwoners. En dan zit FC Utrecht gemiddeld ruim 2.000 toeschouwers hoger. Dan vallen de bezoekersaantallen bij Vitesse niet tegen.”

Vitesse hoopt tegen de trend in te blijven gaan. De club moet daarmee de concurrentie aan met Fox Sports, het betaalkanaal dat wedstrijden live uitzendt. En de vrijetijdsbesteding is de laatste decennia veranderd. De Wit: ,,We willen doorgroeien. Naar 17.000, 18.000 gemiddeld.’’

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: