12 februari 2023 In de media

Vitesse trekt met tien man overwinning over de streep

Vitesse heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de Eredivisie. Thuis werd er op wilskracht met 2-0 gewonnen van FC Utrecht. De ploeg van Phillip Cocu kwam vlak na rust met tien man te staan, na een rode kaart voor Carlens Arcus, maar dankzij een enorme dosis strijdlust en doelpunten van Million Manhoef en Maximilian Wittek kon Vitesse na negentig mooie minuten een overwinning bijschrijven. Marco van Ginkel maakte zijn rentree en maakte zelfs de wedstrijd vol.

Hoofdtrainer Cocu moest sleutelen aan zijn opstelling, omdat hij niet kon beschikken over aanvoerder Matúš Bero, Davy Pröpper, Sondre Tronstad en Kacper Kozlowski. Bero was geschorst, Pröpper kampt met een zware knieblessure, Tronstad was nog niet volledig hersteld en Kozlowski was ziek. Nicolas Isimat-Mirin begon daarom in het hart van de defensie, naast Dominik Oroz. Ryan Flamingo schoof door naar het middenveld, waar hij samen met Melle Meulensteen en Van Ginkel voor de aanvoer moest zorgen. De 30-jarige middenvelder stond voor het eerst in de basis. Gabriel Vidović speelde hangend vanaf links.

Voorafgaand aan het treffen werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de natuurramp in Turkije en Syrië. Er werd ook met rouwbanden gespeeld, ter nagedachtenis aan Gouden Vitessenaar Tob Swelheim, die afgelopen maandag op 85-jarige leeftijd overleed.

In de beginfase was het Vitesse dat voor het eerst gevaarlijk werd. Manhoef was het eindstation van een flitsende aanval en haalde goed uit, maar Visilis Barkas kon echter uitstekend redding brengen. Het was een vermakelijke openingsfase, waarin Van Ginkel zich duidelijk liet gelden. Een schot van de Amersfoorter zeilde over het Utrechtse doel. Het was aan Kjell Scherpen te danken dat de bal er niet aan de andere kant in vloog. Taylor Booth verscheen oog in oog met de Vitesse-doelman. Laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd, waardoor de stand gelijk bleef. Vlak voor rust kon Vidović de score openen, maar Barkas stond goed op te letten.

Kort na de theepauze moest Arcus de strijd staken, na een pittige overtreding op Sander van de Streek. De rechtsback ontving, na tussenkomst van de VAR, een directe rode kaart, waardoor de Arnhemmers verder moesten met tien man. Dit leek de Utrechters moed te geven; Van de Streek had daarna ook de openingstreffer op zijn schoen. Oroz haalde de bal echter met een geweldige actie van de doellijn een weerhield de nummer 22 zo van het scoren.

Ondanks dat de geel-zwarten met tien man kwamen te staan, ontstonden er toch een aantal goede mogelijkheden. Zo kon Manhoef na een geweldige actie Van Ginkel bedienen; het schoot vloog over het doel van Barkas. Ook Oroz werd tweemaal in stelling gebracht, maar hij kopte over en naast het doel van Barkas. In de 64ste minuut werd de ban gebroken door Manhoef. De linkspoot was al de hele wedstrijd een plaag voor de Utrechtse defensie en kon na een goede assist van Bartosz Bialek zijn zesde doelpunt van het seizoen tegen de touwen schieten: 1-0.

In de slotfase ging het publiek vól achter het elftal staan. Dat gaf de ploeg vleugels. In de extra tijd stuurde Mohamed Sankoh aanvoerder Maximilian Wittek weg; de aanvoerder kwam één op één met Barkas te staan. De linksback stiftte de bal wonderschoon over de Utrecht-doelman heen en vierde het met de supporters. De mannen van Cocu hielden knap stand, mede dankzij een katachtige reflex van Scherpen, die ook een geweldige wedstrijd keepte. De drie punten bleven op een fantastische middag in Arnhem.

Vitesse vs FC Urecht 2-0 (0-0)
64’ Manhoef 1-0
90+4′ Wittek 2-0

Scheidsrechter: Jannick van der Laan

Gele kaarten: Oroz (Vitesse), Bozdoǧan en Toornstra (FC Utrecht)

Rode kaart: Arcus

Vitesse
Scherpen (K); Arcus, Flamingo, Oroz, Isimat-Mirin, Wittek (C); Van Ginkel, Meulensteen, Vidović (52′ Yapi); Manhoef (90′ Hájek), Bialek (88′ Sankoh)

FC Utrecht
Barkas (K); Klaiber, Van der Hoorn, Kluivert, Van der Maarel (C) (’87 Fernandes), Bozdoǧan (65′ Brouwers), Toornstra, Booth (65′ Maeda), Van de Streek (83′ Descotte), Boussaid (65′ Jensen), Douvikas

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: