17 april 2023 In de media

Vitesse troeft NEC af en heerst in Gelderse Derby!

Vitesse heeft zondag geen spaan heel gelaten van NEC. De Arnhemmers kwamen in het Goffertstadion overtuigend als winnaar uit de strijd en wisten de NIjmegenaren met 1-4 te verslaan. Matúš Bero, Kacper Kozlowski, Million Manhoef en Ryan Flamingo waren verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie. Vitesse heeft nu de grens van dertig punten bereikt.

Op zondagmiddag om 12.15 uur was het tijd voor de zestigste Gelderse derby in Eredivisie-verband. Van de voorgaande 59 edities won Vitesse er 23, NEC 19 en eindigde de derby 17 keer onbeslist.

Phillip Cocu ontbrak nog steeds op de bank, omdat hij nog niet genoeg hersteld was van zijn blindedarmoperatie. Chris van der Weerden nam weer de honneurs waar en stuurde een ongewijzigd elftal binnen de lijnen, ten opzichte van het gewonnen duel met Go Ahead Eagles (2-0). Mohamed Sankoh kreeg na zijn doelpunt van vorige week weer het vertrouwen in de punt van de aanval.

De club uit Arnhem had het in de openingsfase ietwat moeilijk met de hoge druk van NEC, maar werd na een kwartier spelen steeds comfortabeler aan de bal. De eerste Arnhemse mogelijkheid vloog er ook meteen in. Aanvoerder Bero kon van buiten het zestienmetergebied uithalen met links; de captain twijfelde niet en zag de bal het net raken: 0-1. Het was het vijfde doelpunt van het seizoen voor de Slowaak. De opdracht voor Sankoh was weer duidelijk: hoog druk zetten. En dat deed hij met succes. De aanvaller ontfutselde de bal in de zestien bij een treuzelende Jasper Cillessen en kon zo Kozlowski in stelling brengen. De Pool bleef koel en kon zo de 0-2 tegen de touwen schieten.

Kjell Scherpen wist zich tweemaal fantastisch te onderscheiden. Zo voorkwam de doelman met een geweldige redding dat een doorgebroken Elayis Tavsan kon scoren. Vlak voor rust probeerde Ibrahim Cissoko met links de linkerbovenhoek te vinden. Met een katachtige reflex hield de boomlange Scherpen zijn doel schoon.

Ook na rust ging ging Cillessen door met waar hij in het eerste bedrijf mee begonnen was. De Nijmeegse doelman ging weer in de fout, gooide de bal voor de voeten van Kozlowski, die zo de kans kreeg om op een open doel uit te halen. De technicus knalde de bal tegen de kruising aan. Kort daarna dacht Bero de 0-3 op het scorebord te zetten, maar werd hij afgevlagd wegens buitenspel. Na een spelen werd er gevaar aan beide kanten gesticht. Zo werd een poging van een ijverige Sankoh gekraakt, daarna overkwam Nany Landry Dimata hetzelfde lot aan de overkant.

Het spel golfde heen weer en de grootse kans van de tweede helft kwam van de voet van Lasse Schöne, die een vrije trap op de paal zag belanden. De club uit Arnhem bleef echter rustig en kwam zelfs op een 0-3 voorsprong. Op aangeven van Kozlowski kon Manhoef de 0-3 binnentikken. Lang kon de formatie van Van der Weerden er niet van genieten, want Dirk Proper liet met een verwoestend schot Scherpen kansloos: 1-3.

De geel-zwarten lieten zich absoluut niet van de wijs brengen door de tegentreffer en bleven aanvallen. Sankoh raakte met een kopbal nog de lat en in de 83ste minuut kon Flamingo na een corner van dichtbij binnen tikken: 1-4. Tavsan testte Scherpen nog een keer, maar er viel voor de thuisclub verder niets meer te halen. Vitesse won zo overtuigend de tweede Gelderse derby van het seizoen!

Komende zaterdag (21.00 uur) neemt Vitesse het in GelreDome op tegen Excelsior. Wil jij daar bij zijn? Bestel dan hier je ticket(s)!

NEC vs Vitesse 1-4 (0-2)
25’ Bero 0-1
29’ Kozlowski 0-2
68′ Manhoef 0-3
70′ Proper 1-3
83′ Flamingo 1-4

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Gele kaarten: Wittek, Sankoh, Isimat-Mirin (Vitesse), Marques, Tavsan, Dimata (NEC)

NEC
Cillessen (K), Márquez, Kramer (54′ Bruijn), Tavsan, Mattson (38’ Marques), El Karouani (67′ Sanniez), Dimata, Schöne ©, Cissoko (67′ Musaba), Van Rooij, Proper

Vitesse
Scherpen (K), Arcus, Flamingo, Isimat-Mirin, Wittek; Meulensteen, Bero © (88′ Oroz), Van Ginkel (81′ Bialek); Kozlowski, Manhoef (90+2′ Jonathans), Sankoh (81′ Tronstad)

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: