25 april 2021 In de media

Vitesse vecht met Hajek tegen Feyenoord voor plek vier

Vitesse moet zich vanmiddag oprichten na de verloren bekerfinale. Tegen concurrent Feyenoord staat de vierde plaats op het spel, die recht geeft op Europees voetbal. Het verschil is slechts twee punten. “Het wordt moeilijk.”

De ontmoeting in De Kuip, waar Vitesse zondag nog in de slotfase onderuit ging tegen Ajax, is daarmee van cruciaal belang. Feyenoord lijkt bij verlies veroordeeld tot de play-offs. Vitesse loert nog voorzichtig naar plek drie. Maar AZ is met vijf punten voorsprong op de Arnhemse club al bijna niet meer te achterhalen. De vierde plaats in de eredivisie is wel reëel en betekent voorronde Conference League.

Die wedstrijden zijn (financieel) minder aantrekkelijk dan waar Vitesse op had gehoopt, maar de doelstelling in Arnhem is keihard. Europees voetbal moet sowieso worden gehaald. Bij het winnen van de KNVB beker was Vitesse verzekerd geweest van minimaal zes wedstrijden over de grens in de Conference of Europa League. Nu moet het doel via de ranglijst worden bereikt.

Knieblessure Dasa

Vitesse mist tegen concurrent Feyenoord Jacob Rasmussen, die in de bekerfinale een directe rode kaart kreeg. Zijn vervanger links in het centrum is Thomas Hajek, zo bevestigde trainer Thomas Letsch vrijdagmiddag. Eli Dasa ontbreekt ook. De rechtsback raakte geblesseerd aan zijn knie en werd zondag voortijdig gewisseld. Letsch schermde met ‘meerdere opties’ die de Israeliër kunnen vervangen. “Manhoef of Oroz zouden kunnen, maar ik kan ook iemand van het middenveld terughalen”, liet de coach zich niet in de kaarten kijken.

Volgens Letsch heeft de uitschakeling in de beker voor een flinke teleurstelling gezorgd in het kamp van Vitesse. “Natuurlijk, we waren heel dichtbij een verlenging. De wedstrijd had niet zo’n hoog niveau, maar we waren close en hadden frisse spelers achter de hand. Het duurt een paar dagen en de ene spelers heeft er wat langer voor nodig dan de ander. We hebben het herstel en het verwerken de tijd gegeven. Woensdag zijn we begonnen met Feyenoord en de rest van dit seizoen.”

Vitesse wil de play-offs (5 t/m 8) dus ontlopen en vierde worden. “Bij Feyenoord ligt de druk”, zegt Letsch. “Zij moeten winnen om ons voorbij te gaan. Het zal niet makkelijk zijn weer in hetzelfde stadion te komen, maar toch ben ik ook blij met deze wedstrijd. Het is voor ons een grote kans om goede zaken te doen. We willen een mooi seizoen nu succesvol gaan afronden. Mentaal moeten we er klaar voor zijn en ik denk dat we dat zijn.”

Hajek twijfelt over zijn toekomst

“Tomas Hajek speelt inderdaad voor Rasmussen. Als hij invalt dit seizoen, ook al is het maar twee minuten, staat hij er altijd en haalt hij een hoog niveau”, prijst Letsch de Tsjechische verdediger. “Dus is het logisch dat Hajek tegen Feyenoord links in het centrum zal spelen.”

De verdediger moet het dit seizoen dus met een rol als invaller. Dat invallen gebeurt weinig, omdat Vitesse een goed seizoen draait met een vaste vijfmans defensie. Hajek komt nauwelijks aan bod en dat valt niet mee voor de Tsjech.

“In het begin was dat moeilijk voor me. Als ik deur hier op Papendal dicht trok, was ik bij mijn familie en dat hielp. Kwaad worden of bij de pakken neerzitten is het begin van het einde. Ik heb een mooi leven, maar dit is voetbal. Je moet zorgen dat je klaar bent als de coach een beroep op je doet. Zoals nu met de rode kaart van Rasmussen.”

Hajek zegt nog niet te weten of hij wil blijven. “Ik heb nog een contract dat doorloopt, maar ik weet niet goed wat ik wil. Je wil spelen en ik heb de afgelopen jaren in mijn loopbaan al veel op de bank moeten zitten. Soms was ik geblesseerd. We gaan nog praten met de mensen van Vitesse.”

Tegen Feyenoord verwacht Hajek een lastige wedstrijd. “Zij hebben het publiek en spelen thuis. Maar wij hebben een succesvol seizoen, hoewel we ook nog onder de top kunnen eindigen. Ik vertrouw op onze mentaliteit en spirit in het team. Tegen Feyenoord mogen we in elk geval niet verliezen.

Vermoedelijke opstelling: Pasveer, Manhoef, Doekhi, Bazoer, Hajek, Wittek; Bero, Tannane, Tronstad; Broja en Openda

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: