8 augustus 2018 In de media

Vitesse-verdediger Thelander is een breker, geen bouwer

Rasmus Thelander is door zijn overgang van FC Zürich de Zwitserlandkenner bij Vitesse. Maar de mannetjesputter is helemaal niet zeker van een basisplaats voor de Europese clash met FC Basel. De Deen kampt met opbouwproblemen.
Leonid Sloetski puzzelt nog met de ideale formatie bij Vitesse. Kort gezegd zit de Russische coach na de eerste schermutselingen in de Europa League met twee vraagstukken in Arnhem. Dat betreft de plek op het middenveld naast Thulani Serero en Navarone Foor én de positie centraal achterin naast Jake Clarke-Salter. Thelander, de beoogde sterkhouder achterin, roept daar twijfels op.

Thelander (27) zelf erkent op weg naar de dubbele confrontatie met FC Basel de ‘opstartproblemen’. De Deen, 1.91 meter lang, is een authentieke mandekker. Hard in het duel, sterk in de lucht. Maar klop voor technische hoogstandjes niet bij hem aan. De Scandinaviër moet na zijn zomerse transfer van FC Zürich wennen aan het systeem bij Vitesse, met de opbouw van achteruit. Daarin ligt, en dat is een understatement, niet zijn kracht.

'Niet happy'
,,Er is altijd ruimte voor verbetering”, stelt Thelander diplomatiek. ,,Tegen Viitorul maakte ik enkele fouten in de opbouw. Dat heeft iedereen kunnen zien. Het is belangrijk aan de bal de juiste beslissingen te nemen. Ik was niet happy. Ik weet dat ik op dat vlak echt sprongen moet maken.”

De Deen hoopt ‘de wijze lessen van Viitorul’ in de Europese confrontaties met FC Basel tot uiting te brengen. Hij kent de Zwitserse opponent van zijn jaar bij Zürich. Maar met Maikel van der Werff heeft Thelander bij Vitesse stevige concurrentie.

,,Die strijd is gezond”, zegt de verdediger uit Kopenhagen. ,,Ik heb deze zomer een mooie transfer gemaakt. We spelen natuurlijk in de voorbereiding al Europees voetbal en dat is lastig. We hebben nu twee wedstrijden achter de rug. Het belangrijkste is door te gaan tegen Basel. Alleen het resultaat telt. Het is verder aan de trainer te kiezen voor specifieke kwaliteiten.”

Goede kans
Thelander brengt internationale ervaring mee. Hij staat op zestien Europese wedstrijden. Opgedaan met Aalborg. Hij heeft Griekse taferelen meegemaakt bij Panathinaikos. En in Zwitserland heeft hij dit voorjaar met Zürich de beker gewonnen. ,,Basel wordt een forse klus”, zegt de Deen. ,,In Zwitserland is de top met FC Basel en Young Boys sterk. Die clubs zouden ook bovenin staan in de eredivisie. Maar in Nederland is de competitie in de breedte sterker. Met clubs als AZ, Vitesse, FC Utrecht. Die categorie is minder sterk in Zwitserland.”

,,Persoonlijk heb ik prima ervaringen met Basel. Wij wonnen er vorig seizoen met 4-1 van. Basel is niet zo sterk meer als voorheen. Young Boys was vorig jaar echt veel beter. Maar let wel: Basel komt vanuit de Champions League. Het wordt redelijk gelijkwaardig, vermoed ik. Ik denk dat wij zeker een goede kans hebben.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: