7 december 2013 In de media

Vitesse vergroot crisis bij PSV

De crisis bij PSV is nog lang niet bezworen. Vitesse won in Eindhoven met 6-2 en bleef daardoor de fiere koploper in de eredivisie.
In de eerste helft liet PSV uitstekend voetbal zien. De thuisploeg creëerde kans op kans en Vitesse had enkele uitstekende reddingen van doelman Piet Velthuizen en een reeks overtredingen nodig om geen averij op te lopen.

Nadat de Eindhovense storm ietwat was geluwd, was de eerste kans aan de andere kant direct raak: PSV-verdediger Karim Rekik tastte mis en Lucas Piazon rondde beheerst af.

Pal voor de rust verzorgde Depay met een mooie actie en dito schot de gelijkmaker, maar na een uur stond Vitesse weer op voorsprong: de tot dan toe onzichtbare Mike Havenaar tikte met zijn uitschuifbeen binnen.

Genadeklap
Het bleek de genadeklap voor PSV, dat vergeefs probeerde de organisatie in het spel terug te krijgen. Dat Stijn Schaars met een blessure was uitgevallen, hield daarbij ook niet. Kelvin Leerdam profiteerde van de wanorde door ongehinderd door de defensie te lopen en de 1-3 te verzorgen.

Karim Rekik maakte het nog even spannend door met het hoofd de 2-3 aan te tekenen. Een minuut later was die spanning weer weg met de treffer van Davy Pröpper. Patrick van Aanholt en Pröpper deden er in de slotfase nog een schepje bovenop.

De immense pijn was voelbaar bij de spelers en supporters van PSV. Na afloop zochten ze elkaar op. Harde woorden vielen er niet. Daarvoor waren de fans en hun idolen te zeer murw gebeukt.


Opmerkelijke actie aantal PSV'ers 

Een opmerkelijke actie van een aantal PSV-spelers na de smadelijke 6-2 thuisnederlaag tegen Vitesse. Ze liepen naar de supporters om te bedanken voor de steun, ze de hand te schudden en het gesprek met ze aan te gaan.

De geste van de PSV'ers werd gewaardeerd door de supporters, die de spelers moed probeerden in te praten. Dat hielp niet bij iedereen. Memphis Depay liep snikkend de catacomben in.

Hij behoorde met Karik Rekik, Oscar Hiljemark, Florian Jozefzoon, Ji-Sung Park, Mathias Zanka Jørgensen, Santiago Arias en Abel Tamata tot de spelers die de supporters gingen bedanken.


Slechtste reeks in 42 jaar tijd 

PSV is bezig aan de slechtste reeks wedstrijden sinds 1971. In zeven duels pakten Cocu en co slechts twee punten. De Eindhovenaren zijn daarmee de slechtst presterende club in de eredivisie.

De laatste keer dat PSV zeven eredivisiewedstrijden op rij niet won, was in het seizoen 1971/1972, het laatste seizoen ook waarin PSV na zestien wedstrijden minder punten had dan in het huidige seizoen: zeventien om twintig nu.

Ter vergelijking: Vitesse, dat zaterdag huishield in de Lichtstad door met 2-6 te winnen, pakte uit de laatste zeven duels liefst negentien punten.

27 duels, 17 keer niet gewonnen
De laatste overwinning van PSV in de eredivisie dateert van 6 oktober, toen Jürgen Locadia in Eindhoven in de 89ste minuut een zege uit het vuur sleepte tegen RKC (2-1).

Ook andere statistieken passen niet bepaald bij de ambities van PSV, dat als doelstelling het halen van de Champions League heeft. De huidige nummer tien van de eredivisie (die na de nederlaag tegen Vitesse een achterstand heeft van dertien punten op de koploper uit Arnhem) speelde dit seizoen in alle competities 27 wedstrijden. Daarvan werden er liefst 17 niet gewonnen.

NOS

Hoofdsponsor: