17 september 2023 In de media

Vitesse verliest Airborne-duel met 0-2 van RKC Waalwijk

Vitesse heeft haar traditionele Airborne-wedstrijd met 0-2 verloren van RKC Waalwijk. In een wedstrijd die in het teken stond van de Slag om Arnhem maakten oud-Vitessenaren Yassin Oukili en Richonell Margaret de doelpunten voor de Waalwijkers. Daarmee verloor Vitesse haar derde thuiswedstrijd op rij.

Op zaterdagavond 16 september was het tijd voor de jaarlijkse Airborne-wedstrijd van Vitesse. Zoals gebruikelijk trokken de Supportersvereniging en Vitesse weer alles uit de kast om er een eervolle wedstrijd van te maken.

Al ruim voor de aftrap verwelkomden de supporters, onder begeleiding van de Pipes and Drums, tientallen families van de Airborne-veteranen. Het ontvangst werd opgevolgd met een werkelijk waanzinnige sfeeractie van de supporters. Op de vijf spandoeken was de Landmark ‘Vensters op het verleden’ te zien, de basis van het ontwerp van het Airborne-shirt van Vitesse. Ook maakten de abseilers weer hun opwachting. Het absolute hoogtepunt was de landing van maar liefst twee parachutisten. Gezamenlijk overhandigden zij de wedstrijdbal aan scheidsrechter Allard Lindhout, waarna een minuut stilte startte voor de slachtoffers van de natuurrampen in Marokko en Libië en de slachtoffers van de Slag om Arnhem. Opdat we niet vergeten!

In een goed gevuld GelreDome, met 16.362 toeschouwers, trapte RKC Waalwijk de Airborne-wedstrijd af. Het was de start van tien minuten waarin het spel op en neer golfde. Eerst moest Eloy Room tweemaal redden op schoten van Zakaria Bakkali waarna Amine Boutrah in de negende minuut de eerste kans voor Vitesse miste.

Nadat er wat pogingen over en weer waren kwam RKC Waalwijk langzaam wat beter in het spel. Eerst kwam Denilho Cleonisse in minuut 38 goed door via de rechterkant, zijn kans spatte vanaf vijf meter op de paal uiteen. De rebound werd hierna fenomenaal gepakt door Room, die met zijn vingertoppen de bal overtikte. Een minuut later was het dan wel raak. Oud-Vitessenaar Yassin Oukili schoot de bal vanaf randje zestien meter met een schuiver in de rechter benedenhoek, 0-1. De eerste helft eindigde uiteindelijk met een vernietigend schot van Said Hamulic, zijn bal werd gepareerd door Etienne Vaessen.

In de rust van de wedstrijd brachten Burgemeester Achmed Markouch en algemeen directeur ad interim van Vitesse bezoek aan de families van de veteranen. Zoals gebruikelijk waren ook de Pimes and Drums weer aanwezig om de supporters te voorzien van de Airborne-klanken.

De tweede helft begon anders voor Vitesse. De ploeg van hoofdtrainer Phillip Cocu was wat sterker dan in het eerste bedrijf en had het veldoverwicht. Dit resulteerde in een paar kansen voor Vitesse en gevaarlijke counters voor RKC Waalwijk. Vitesse leek vol voor de gelijkmaker te gaan. Met name Million Manhoef begon goed met een paar prima acties aan de rechterkant. In minuut 58 ging het echter mis voor Manhoef. Zijn verdedigende actie in de zestienmeter van RKC Waalwijk werd door toedoen van de VAR bestraft met een rode kaart.

Met tien man zette Vitesse nog alles op alles om de gelijkmaker te bewerkstelligen, maar door de vele wissels over en weer kabbelde de wedstrijd langzaam naar het einde. In minuut 65 worden de Vitesse-supporters nog opgeschrikt met een goal van RKC Waalwijk. De VAR greep echter voor de tweede keer in deze avond en keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Hierna is het wel Vitesse die het betere van het spel heeft en kansjes krijgt, heel gevaarlijk werd het echter niet. In minuut 88 schoot Stevanovic in de counter nog op de paal. Diep in de blessuretijd verdubbelde Margaret nog de marge (0-2), dit was tevens de eindstand.

Op zondag 24 september speelt Vitesse haar volgende wedstrijd, uit tegen Sparta Rotterdam. In de havenstad wordt Vitesse gesteund door een uitverkocht uitvak.

Vitesse vs RKC Waalwijk 0-2 (0-1)
39’ Oukili (0-1)
96′ Margaret (0-2)

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Toeschouwers: 16.362

Gele kaarten:
44’ Roemeratoe (RKC Waalwijk)
67’ Oukili (RKC Waalwijk)
72’ Boutrah (Vitesse)
78’ Margaret (RKC Waalwijk)
85’ Van den Buijs (RKC Waalwijk)
89′ Vaessen (RKC Waalwijk)

Rode kaart:
58’ Manhoef (Vitesse)

Vitesse
Room (K), Arcus (76’ de Regt), Oroz (69’ Hendriks), Isimat-Mirin, Pinto (80’ Kozlowski), Van Ginkel, Meulensteen, Tielemans, Boutrah, Hamulic (69’ Fofana), Manhoef;

RKC Waalwijk
Vaessen (K), Lelieveld, van den Buijs, Adewoye, Oukili (82’ Stevanovic), Cleonise (61’ Margaret), Bakkali (61’ Lokesa), Roemeratoe (51’ Felida), Niemeijer (82’ Gaari), Meijers, Kramer;

Na de wedstrijd was ook Karel Aalbers nog even in het Home.

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: