29 mei 2022 In de media

Vitesse verliest, AZ gaat Europa in

AZ heeft zich zondagmiddag verzekerd van een plaats in de tweede voorronde van de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen versloeg Vitesse, dat in Arnhem afgelopen donderdag nog met 2-1 te sterk was, met alles zeggende cijfers: 6-1. Het leidde tot lachende gezichten in Alkmaar.

Het gaat wat ver om te zeggen dat het bereiken van Europees voetbal op uitzinnige wijze wordt gevierd, zondagmiddag, kort nadat Vitesse met 6-1 is verslagen door AZ. Toch is de stemming voor Alkmaarse begrippen tamelijk uitgelaten na een wedstrijd, waarin de ploeg van Pascal Jansen negentig minuten aan een stuk de dominante partij is geweest. Vreugdevol laten de 15.000 toeschouwers in het AFAS Stadion het aanstaande internationale avontuur op zich inwerken.

Het is een bijzonder jaar geweest voor AZ. Een jaar waarin de prestaties in de competitie enigszins tegenvielen, maar waarin de Alkmaarse club uiteindelijk krijgt wat het zich bij de start van het seizoen ten doel stelde: een startbewijs voor een Europees toernooi, voor de tweede voorronde in de Conference League om precies te zijn. En dat willen ze weten, de spelers van Jansen, die tegen een teleurstellend Vitesse een zee aan mooie aanvallen op de mat hebben gelegd.

Aanvoerder Bruno Martins Indi lacht zijn tanden bloot, wanneer het fanatiekste gedeelte van de Alkmaarse supportersschare hem nog eens vocaal wijst op zijn herintreding in Oranje. Tijanni Reijnders, een van de uitblinkers deze zondagmiddag, wiegt vrolijk zijn heupen voor de tribunes. En de Griekse spits Vangelis Pavlidis perst er zijn eigen uitvoering van de sirtaki uit, opgezweept door de harde AZ-kern, die voorafgaand aan het duel al de in augustus naar Atalanta Bergamo vertrokken Teun Koopmeiners had uitgezwaaid.

Pavlidis is al na drie minuten voetballen de maker geweest van de 1-0, na fraai voorbereidend werk van Jesper Karlsson en Jordy Clasie, die later zou uitvallen met een blessure. Het zou de inleiding zijn van een eerste helft waarin Reijnders -bij vrijwel elk gevaar betrokken voor rust- en Dani de Wit de score uiteindelijk uitbouwen tot 3-0 halverwege.

Na de pauze verandert niets aan het spelbeeld. Sterker: de 4-0 van Reijnders zou de aanjager vormen van alleen nog maar meer aanvalsdrang namens de Alkmaarders, die via Karlsson uitlopen tot zes treffers. Het verleidt de AZ-aanhang, die Riechedly Bazoer even daarvoor nog wel de 5-1 ziet maken, tot een plagerig ‘Wij gaan Europa in’ richting de meegereisde Vitesse-fans. Maar die blijken de kunst van de zelfspot feilloos te verstaan. ‘Zij gaan Europa in’, antwoorden de Arnhemmers, die ook wel andere zorgen aan hun hoofden hebben nu de Russische eigenaar Valeri Oyf het voor gezien houdt in Arnhem. Het is maar zeer de vraag of en wanneer zij zich weer mogen verheugen op een trip buiten de landsgrenzen.

Later meer SV foto’s…

Bron: AD / Foto's: SV

Hoofdsponsor: