26 februari 2023 In de media

Vitesse verliest dankzij twee standaardsituaties

Vitesse is het thuisduel met Ajax niet met een resultaat doorgekomen. De formatie van Phillip Cocu kwam nog op voorsprong via Marco van Ginkel, maar moesten toezien hoe Ajax uit twee standaardsituaties de overwinning over de streep trok: 1-2.

Voorafgaand aan het treffen vond er een fraaie supportersactie plaats. Het gehele stadion zong vijf minuten voor de wedstrijd het Vitesse-clublied en hield geel-zwarte sjaals in de lucht. Hetgeen voor een kippenvel momentje zorgde in GelreDome. Maximilian Wittek werd gehuldigd voor het bereiken van de mijlpaal van honderd officiële wedstrijden.

Coach Cocu opteerde voor drie wijzigingen in de startopstelling van de Arnhemmers ten opzichte van het verloren duel met FC Volendam (2-0). Zo startte Ryan Flamingo op de rechtsbackpositie, waardoor Romaric Yapi weer op de bank moest plaatsnemen. Sondre Tronstad kon daardoor zijn vertrouwde positie op het middenrif innemen. Kacper Kozlowski en Van Ginkel mochten beiden weer beginnen. Dit ging ten koste van Gabriel Vidović en Bartosz Bialek, die ook beiden genoegen moesten nemen met een plekje op de reservebank.

Een enerverende openingsfase leidde tot twee kansen voor de Arnhemmers. In de achtste minuut kon Matúš Bero het Ajax-doel onder vuur nemen en Flamingo mikte zijn kopbal over het doel van Gerónimo Rulli. Aan de andere kant liet Kjell Scherpen zien dat hij over een uitstekende reflex beschikt. Hij kon redding brengen op een schot van Kenneth Taylor.

Na een klein half uur spelen brak Million Manhoef door de Amsterdamse defensie en kon hij met een goede één-twee Bero bereiken. De aanvoerder schoot de bal tegendraads op doel, maar vond een uitstekend keepende Rulli op zijn weg. Uit de corner die daarop volgde wist de club uit Arnhem de score wel te openen. Van Ginkel kopte een corner van Wittek knap tegen de touwen: 1-0. Het was het eerste doelpunt in Arnhemse dienst sinds de terugkeer van de Amersfoorter en ook nog zijn vijftigste Eredivisiedoelpunt. Het antwoord van Ajax liet echter niet lang op zich wachten. Twee minuten later kon Davy Klaassen vanuit een vrije trap raak koppen en de stand gelijktrekken: 1-1. Een sterk spelende Manhoef stichtte nog eenmaal gevaar voor rust, maar hij mikte op de vuisten van de Ajax-goalie.

Na 54 minuten spelen kwamen de Ajacieden voor het eerst op voorsprong via Edson Álvarez, die eveneens een corner tegen de touwen kopte. Ook de club uit Arnhem ging op zoek naar een snel antwoord, maar dat liet langer op zich wachten dan in het eerste bedrijf. Het was vooral de ploeg van John Heitinga die in balbezit was en op zoek ging naar een derde treffer. Die kwam ook bijna van de voet van Steven Bergwijn, maar de linksbuiten had het vizier niet op scherp staan en schoot over het doel van Scherpen. Aan de andere kant kon Manhoef bijna de gelijkmaker binnenschieten, maar Rulli kon wederom een Vitesse-mogelijkheid onschadelijk maken. De rebound van Bero ging net naast.

Met invallers Vidović en Bialek bracht Cocu twee verse krachten in om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. In de slotfase kreeg Dominik Oroz nog een kans, maar het laatste wapenfeit van de wedstrijd was een vrije trap van Wittek, waarbij Scherpen mee naar voren ging. Het mocht echter niet baten, waardoor er een eindstand van 1-2 op het scorebord bleef staan.

Vitesse vs Ajax 1-2 (1-1)
30’ Van Ginkel 1-0
32’ Klaassen 1-1
54’ Álvarez 1-2

Scheidsrechter: Dennis Higler

Toeschouwers: 20.453

Gele kaarten: Álvarez, Wijndal (Ajax)