8 april 2024 In de media

Vitesse verliest Gelderse derby

Vitesse heeft zondag verloren van NEC. In een wedstrijd waarin Vitesse de bovenliggende partij was wisten Hoedemakers en Hansen de doelpunten voor hun rekening te nemen.

Op zondagmiddag 7 april was het tijd voor de Gelderse derby, in Arnhem. Hoofdtrainer Edward Sturing wijzigde zijn basiselftal op enkele plekken ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Gyan de Regt en Melle Meulensteen hadden weer een plekje in de eerste elf. Dit ging ten koste van Marco van Ginkel en de zieke Anis Hadj Moussa.

Onder begeleiding van een fantastische sfeeractie op de Zuidtribune klonk het eerste fluitsignaal van vandaag om 12.15 uur. Vitesse startte uitstekend aan de wedstrijd. De Arnhemmers begonnen scherp, met veel druk naar voren. Dit leverde in de eerste tien minuten al een aantal mogelijkheden op. Onder andere Kacper Kozlowski en Thomas Buitink wisten het doel van Cillessen onder vuur te nemen. De doelman kon de schoten echter keren.

Vitesse bleef het eerste half uur de bovenliggende partij en speelde gepassioneerd. Minuut 28 was daar een goed voorbeeld van, door goed druk zetten van Paxten Aaronson kwam Vitesse tot een grote kans. Hij ontfutselde de bal en kwam in scoringspositie, zijn bal ging echter voorlangs, terwijl Buitink vrij stond op de vijf meter. NEC wist door het spel van Vitesse niet door de verdediging van de Arnhemmers heen te komen. Op enkele pogingen van afstand na kwamen de Nijmegenaren niet tot gevaar.

Het laatste gevaar van de eerste helft was wederom voor Vitesse. Na een corner van Aaronson wist Melle Meulensteen zijn grote kopkans niet op doel te krijgen. In Arnhem ging beide ploegen rusten met een 0-0 tussenstand.

De tweede helft begon met een wissel aan Nijmeegse zijde: Nuytinck werd vervangen door Ross. Vitesse startte ongewijzigd. De eerste tien van het tweede bedrijf speelde zich met name af op het middenveld. Wel liep NEC in korte tijd tot driemaal tegen een gele kaart aan. In minuut 58 was daar het eerste gevaar, weer vanuit Vitesse. Na goed combineren aan de rechterkant van het veld kwam de bal via Carlens Arcus terecht bij Aaronson, zijn schot miste kracht en belandde in de handen van Cillessen.

In minuut 63 kon doelman Eloy Room zich voor het eerst onderscheiden. Op een schot van dichtbij pareerde hij de bal katachtig uit de korte hoek. Kort daarna was het wel raak voor NEC. Hoedemakers kon zomaar de zestien inlopen en schoot hard raak, tegen het dak van het doel. Vitesse pakte al snel de draad weer op. Allereerst bracht Sturing met Andy Visser, Toni Domgjoni en Amine Boutrah vers bloed binnen de lijnen. Hierna volgde al snel weer een aantal mogelijkheden voor Vitesse.

Met nog tien minuten op de klok sloeg NEC opnieuw toe. Hansen wist met een eenvoudige dribbel de Vitesse-defensie te omzeilen en schoot daarna op zijn beurt de bal in het Arnhemse doel. Met Adrian Mazilu en Dominik Oroz bracht Sturing nog nieuw elan in de ploeg, maar dit mocht niet baten.

Na een tijdelijke staking – wegens vuurwerk op het veld – werd de wedstrijd gelukkig nog uitgespeeld. In het restant werd het zelfs nog 0-3. In de blessuretijd was het opnieuw Hansen die het net liet bollen, na een assist van Baas. Zo eindigde deze editie van de Gelderse derby in 0-3.

Vitesse vs NEC (0-0)
66’ Mees Hoedemakers (0-1)
80’ Sontje Hansen (0-2)
90+1 ’Sontje Hansen (0-3)

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Toeschouwers: 14.026

Gele kaarten:
30’ Aaronson (Vitesse)
46’ Baas (NEC)
54’ Hoedemakers (NEC)
54’ Sano (NEC)
80’ Hansen (NEC)
85’ Oroz (Vitesse)
90+3’ Arts (NEC)

Vitesse
Room (K), Arcus, Isimat-Mirin ©, Hendriks, Pinto (82’ Oroz), Meulensteen (70’ Domgjoni), Tielemans, Aaronson, De Regt (82’ Mazilu), Buitink (66’ Visser), Kozlowski (70’ Boutrah);

NEC
Cillessen (K), Pereira (82’ Arts), Sandler, Baas, Hoedemakers, Chery, González, Olden Larsen (61’ Hansen), Nuytinck © (46’ Ross), Ogawa (75’ Sow), Sano;

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: