4 maart 2023 In de media

Vitesse verliest in Nummer 4-wedstrijd van AZ

Vitesse heeft zich vrijdagavond verslikt in AZ. De Arnhemmers kwamen in de Nummer 4-wedstrijd, het traditionele eerbetoon aan clubicoon Theo Bos, moeizaam tot kansen. AZ slaagde daar wel in; Jesper Karlsson tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1.

De wedstrijd stond volledig in het teken van Theo Bos, die op 28 februari 2013 overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Dat was afgelopen dinsdag exact tien jaar geleden. In de vierde minuut van de wedstrijd klonk er een hartverwarmend applaus van het hele stadion voor ‘Mister Vitesse’.

Coach Cocu wijzigde zijn elftal op slechts één plek ten opzichte van het thuisduel met Ajax. Carlens Arcus keerde terug van een schorsing, waardoor Ryan Flamingo op de bank moest plaatsnemen. Kjell Scherpen werd vrijdag opgenomen in de voorselectie van Oranje. Flamingo en Million Manhoef zitten bij de voorselectie van Jong Oranje.

Vitesse werd in de openingsfase niet echt gevaarlijk voor de goal van Mathew Ryan. Aan de andere kant vuurde Karlsson een aantal schoten op het Arnhemse doel, maar wist hij Scherpen (nog) niet te verschalken. De Alkmaarders hadden de touwtjes in handen in het eerste half uur en in de 29ste minuut opende de bedrijvige Karlsson de score. De linksbuiten kon naar binnen snijden en uithalen. Scherpen had geen antwoord op de inzet: 0-1. Niet lang daarna verzuimde Jens Odgaard de marge te verdubbelen. Vlak voor rust nam Matúš Bero zijn ploeg op sleeptouw en probeerde hij het van afstand. AZ-goalie Ryan kon de bal ternauwernood over het doel tikken. Met een 0-1 tussenstand zochten beide elftallen de kleedkamers weer op.

De club uit Arnhem kwam niet scherp uit de kleedkamer en kon opgelucht ademhalen nadat Odgaard en Vangelis Pavlidis het net niet wisten te vinden, omdat Scherpen goede reddingen in huis had. Bero werd nog een keer gevaarlijk voor de goal van Ryan, maar aan de andere kant raakten de Alkmaarders de lat via Djordje Mihailovic.

Cocu had na tachtig minuten spelen al zijn vijf wissels gebruikt. Met Simon van Duivenbooden en Bartosz Bialek in de punt van de aanval gingen de geel-zwarten op zoek naar de gelijkmaker. In de extra tijd kreeg de club uit Arnhem een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied. Marco van Ginkel mocht aanleggen, maar krulde de bal over het doel van de AZ-doelman. Vitesse slaagde er derhalve niet in om voor Theo Bos de wedstrijd winnend af te sluiten: 0-1.

Vitesse vs AZ (0-1)
29’ Karlsson 0-1

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Gele kaarten: Sugawara (AZ)