22 januari 2024 In de media

Vitesse verliest met 1-2 van Feyenoord

Een ware kraker in GelreDome zondag: Vitesse vs Feyenoord. De derde thuiswedstrijd van deze week. Na een gelijkspel tegen FC Utrecht en een gewonnen wedstrijd tegen AFC, wilde de ploeg van Edward Sturing voor een verrassing gaan zorgen tegen de Rotterdammers. Feyenoord ging er met de winst vandoor (1-2).

Spits Andy Visser stond wederom in de basis, net als in de bekerwedstrijd tegen AFC. Het was voor het eerst in een Eredivisieduel. Marco van Ginkel schoof een linie naar achter, zijn vertrouwde middenveld. Voor Eloy Room was het een bijzondere wedstrijd: inmiddels staan er meer dan 150 Eredivisiewedstrijden achter zijn naam voor Vitesse. Voorafgaand aan de wedstrijd werd hij gehuldigd door technisch directeur Benjamin Schmedes.

In de tweede minuut was er direct een levensgrote kans voor Santiago Giménez. Hij kon vrij binnenschieten, maar Room liet zijn klasse zien. In de elfde minuut gold exacte hetzelfde. Wederom een bijzonder knappe redding van de nummer 1.

Aan steun geen gebrek in de wedstrijd tegen Feyenoord. Op de tribunes zaten bijna 18.500 toeschouwers. Vanaf minuut één hing er een mooie sfeer in het GelreDome. In de 22e minuut werd die sfeer meer ingetogen, toen Lutsharel Geertruida de 0-1 binnenschoot. De bal werd nog aangeraakt en was daarmee onhoudbaar voor Room.

Net voor rust had Visser de 1-1 op zijn schoen, maar de bal ging net over. Een opleving tijdens het laatste deel van de eerste helft, waar het vooral Feyenoord was dat kansen creëerde. Ruststand: 0-1.

Vitesse wisselde na rust één keer. Giovanni van Zwam kwam voor Dominik Oroz, die in de eerste helft een gele kaart incasseerde. Net voor rust had Feyenoord-trainer Arne Slot Quilindschy Hartman al vervangen voor Marcos Lopez. Hartman viel geblesseerd uit.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Feyenoord. Javairo Dilrosun vond het aluminium. Zijn schot eindigde op de lat. Aan de andere kant was het bijna raak voor Amine Boutrah, maar de Fransman stond buitenspel. Met de 0-1 op de borden, bleef Vitesse absoluut in leven.

Net voor het uur spelen zorgde een uiterst ongelukkige botsing mat Feyenoorder Mats Wieffer voor een blessure bij Andy Visser. Spelers van beide ploegen gingen om hem heen staan. De spits werd op een brancard van het veld getild en vervangen door Thomas Buitink. Het geel-zwarte publiek scandeerde zijn naam, terwijl het spel minutenlang stil lag. Vitesse vervolgde de wedstrijd aangeslagen.

In de 71e minuut was het weer de lat die Vitesse redde. En wederom een ongelukkig botsing, ditmaal tussen Ramon Hendriks en Mats Wieffer. Daar viel het gelukkig mee. Achterin zorgde Giovanni van Zwam ondertussen voor de nodige energie. De jonge speler liet zich niet van de wijs brengen en verrichte ingreep na ingreep. Amine Boutrah maakte het vervolgens af en Vitesse kwam terug: 1-1 door een fantastische goal in de 75e minuut.

Edward Sturing voerde nog een dubbele wissel door: Gyan de Regt en Mathijs Tielemans voor Million Manhoef en Marco van Ginkel.
Kort daarna was de club uit Arnhem bijna in staat om de score op 2-1 te brengen. Buitink schoot de bal tegen Bijlow aan, maar het spel was al gestopt vanwege buitenspel.

Waar Vitesse niet tot scoren kwam, slaagde Feyenoord er wel in. Hendriks maakte een fout bij een voorzet van Stengs, waardoor de zojuist ingevallen Ondrej Lingr bij de tweede paal kon scoren.

De wedstrijd werd tijdelijk onderbroken in de 87e minuut, toen er ongeregeldheden op de tribune plaatsvonden bij een stand van 1-2. Spelers van zowel Feyenoord als Vitesse zochten direct de kleedkamers op. Trainer Edward Sturing en algemeen directeur ad interim Peter Rovers veroordelen de gebeurtenissen. Een reactie is hier te vinden.

Kort na de hervatting kregen de Arnhemmers bijna weer de kans om gelijk te maken. Van Zwam kon zijn voet niet goed tegen de bal zetten, waardoor Feyenoord kon opruimen in de eigen zestien. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat er twaalf minuten aan blessuretijd zouden worden toegevoegd.

In de blessuretijd van twaalf minuten moest Bijlow nog een paar keer redding brengen, maar de voorsprong van Feyenoord kwam niet meer in gevaar.

Vitesse vs Feyenoord 1-2 (0-1)
22’ 0-1 (Geertruida)
75’ 1-1 (Boutrah)
83′ 1-2 (Lingr)

Toeschouwers: 18.467
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük