26 november 2023 In de media

Vitesse verliest ruim in Amsterdam

Vitesse heeft onder leiding van nieuwbakken interim-hoofdtrainer Edward Sturing een nederlaag geleden bij Ajax. In Amsterdam werd het 5-0. Doelpuntenmakers waren Hato, Hlynsson, Akpom twee keer en Taylor.

Na de laatste interlandbreak van 2023 speelde Vitesse op 25 november de uitwedstrijd in Amsterdam tegen Ajax. Het was de eerste wedstrijd tijdens de zevende interim-periode van Edward Sturing. De 60-jarige Apeldoorner heeft de leiding van de inmiddels vertrokken Phillip Cocu overgenomen.

Sturing begon zijn eerste wedstrijd met direct een paar wijzigingen, weliswaar noodgedwongen. Mica Pinto werd wegens een knieblessure vervangen voor Enzo Cornelisse. Amine Boutrah verving de geschorste Marco van Ginkel.

De wedstrijd begon met een eerbetoon aan Ruud Geels. Ter nagedachtenis aan de oud-Ajacied werd een minuut stilte in acht genomen. Met 575 supporters uit Arnhem werd er om circa 21.00 uur afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.

Het duel in Amsterdam kon haast niet slechter beginnen voor het elftal van Sturing. Al in de vierde minuut was het raak voor Ajax. Na matig verdedigen kwam de bal via Bergwijn voor de voeten van de opgestoomde Hato. Hij wist gemakkelijk Room te verschalken, 1-0. Het bracht de Arnhemmers echter niet van haar stuk. In minuut zeven gaf Cornelisse een lange bal op Said Hamulic. Na een geweldige aanname schoot de Bosniër vanaf 25 meter waanzinnig raak. Echter werd voor de derde keer dit seizoen zijn goal op een haar na afgekeurd wegens buitenspel. Al viel dat nog serieus te betwijfelen. Door het onnodig vlaggen van de assistent scheidsrechter kon de VAR het buitenspel namelijk niet terugdraaien.

Daar waar Vitesse de goal niet toegekend kreeg was het aan de andere kant wel raak. Taylor kreeg de bal in de Arnhemse zestien, hij legde het leer terug op de vogelvrije Hlynsson die zo simpel de 2-0 binnen kon schuiven. Pijnlijk.

Ondanks de achterstand werd er zo nu en dan best prima gevoetbald door de geel-zwarten. Zo was onder andere Melle Meulensteen gevaarlijk in het eerste half uur. Het was echter met name Ajax dat nog een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Room kwam. In de 45ste minuut kreeg Vitesse nog een grote kans. Na een snel uitgespeelde counter kwam de bal op randje zestien voor de voeten van Boutrah. Zijn schot ging maar rakelings voorlangs. Ook het slotakkoord van de eerste helft was voor Boutrah, met een schot in het zijnet sloot hij het eerste bedrijf af.

De tweede helft begon met een wissel aan de kant van Vitesse. Meulensteen bleef achter in de kleedkamer, voor hem in de plaats kwam Toni Domgjoni. Ook nu kwam Vitesse niet goed uit de startblokken en ging het weer snel mis achterin. In minuut 50 kwam de bal bij Berghuis terecht. Na zijn lage voorzet wist Akpom met zijn teen voor Oroz te komen, 3-0.

Ajax ging vrolijk door met kansen creëren. Eerst wist Room nog knap te redden op een schot van dichtbij van Taylor, maar op de corner vlak erna kon Akpom zijn tweede van de avond zeer gemakkelijk en vrij binnenkoppen, 4-0.

De avond werd pijnlijker en pijnlijker voor de ploeg van Edward Sturing. In de 67ste minuut werd er volop gecombineerd in de Arnhemse zestien totdat de bal voor de voeten kwam van Taylor die met een fraaie sleep en een hard schot de 5-0 tegen de touwen knalde.

In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord. Volgende week (2 december) speelt Vitesse weer een uitwedstrijd. Fortuna Sittard is in speelronde 14 de tegenstander.

Ajax vs Vitesse 5-0 (2-0)