19 oktober 2016 In de media

Vitesse verliest vaker uit dan thuis van NEC

Op basis van resultaten uit het verleden is de kans groter dat NEC zondag als winnaar van de mat stapt dan Vitesse. De Nijmegenaren hebben in thuiswedstrijden tegen de Arnhemse aartsrivaal de geschiedenis mee: van de afgelopen elf derby’s in De Goffert (tien seizoenen), won NEC er zeven.
De eerste jaren was een thuiswedstrijd tegen Vitesse steeds succesvol voor NEC. Dat won vanaf seizoen 2006/2007 vier keer op rij. Die reeks begon op 22 oktober 2006 met een 1-0 winst (penalty Youssef El Akchaoui in de 90ste minuut). De grootste overwinning voor NEC was de 3-1 op 19 oktober 2008. Pas op 16 oktober 2011 gingen de Nijmegenaren weer onderuit in de eigen Goffert, Vitesse won toen met 0-1 door een goal van Giorgi Chanturia.

Voordeel Vitesse
Als we ook de derby's erbij optellen, die in de laatste tien seizoenen in Arnhem zijn gespeeld (in totaal 22 wedstrijden), heeft Vitesse een keer vaker gewonnen. De Arnhemmers wonnen negen wedstrijden, waarvan drie in Nijmegen. NEC won acht keer en slechts één keer was dat in Arnhem.

Dat was op 12 januari 2012, toen werd het 0-1 door een laat doelpunt van Leroy George. Het was de eerste overwinning ooit voor NEC in het GelreDome en de eerste winst van de Nijmegenaren in Arnhem in 27 jaar.

Play-offs
In datzelfde seizoen speelden NEC en Vitesse in het toetje van de reguliere competitie opnieuw tegen elkaar. In de halve finale van de play-offs voor de Europa League wonnen beide teams één wedstrijd: thuis boekte NEC een 3-2 zege, maar de Arnhemmers gingen dankzij een 2-0 thuiswinst door naar de finale. Daar won het over twee wedstrijden van RKC. Vitesse mocht hierdoor Europees voetbal spelen.

Vorig seizoen
Vorig seizoen ging de winst in De Goffert naar NEC, dat door goals van Anthony Limbombe en Dario Dumić op een 2-0 voorsprong kwam. Een late goal van Vitessenaar Lewis Baker bleek slechts voor de statistieken en bracht de driepunter voor NEC niet meer in gevaar.

Eerder dat seizoen had Vitesse thuis nog met 1-0 gewonnen van NEC. Valeri Qazaishvili scoorde kort na rust het enige doelpunt.

Minimale overwinningen
Dergelijke minimale overwinningen passen in de traditie van de burenstrijd. Van de laatste 22 derby's werden er liefst 13 gewonnen met één goal verschil: zeven keer was de uitslag 1-0, vier keer 2-1 en twee keer 3-2.

Slechts twee keer vielen er helemaal geen goals: Vitesse – NEC op 25 januari 2009 en NEC – Vitesseop 31 oktober 2010.

De grootste overwinning sinds het seizoen 2006/2007 was voor Vitesse: op 18 november 2012wonnen de Arnhemmers thuis met 4-1. Wilfried Bony (2), Guram Kashia en Mike Havenaar scoorden voor Vitesse, nadat Melvin Platje NEC al in de 3de minuut op voorsprong had gezet.

Rode kaarten
De wedstrijd werd ontsierd drie rode kaarten voor NEC: Victor Pálsson moest er in de eerste helft al af en vervolgens kregen Remy Amieux en Ryan Koolwijk in de slotfase beiden rood in een tijdsbestek van twee minuten. NEC moest daardoor de laatste zes minuten met acht man uitspelen.

De potjes zijn sindsdien niet meer zo heet: die wedstrijd was de laatste burenruzie waarin één of meerdere rode kaarten vielen.