4 september 2023 In de media

Vitesse verliest van een sterker AZ

Vitesse heeft haar tweede thuiswedstrijd van het seizoen verloren. De Arnhemse formatie ging met 0-2 onderuit tegen AZ. Na een matige eerste helft trok AZ de wedstrijd in het tweede bedrijf naar zich toe. Door twee doelpunten van Pavlidis werd het 0-2.

Op zondagmiddag 3 september was het tijd voor de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. Door een voetbalvrij weekend hadden zowel AZ als Vitesse twee weken lang geen wedstrijd afgewerkt in de Eredivisie. Hoofdtrainer Phillip Cocu wijzigde zijn basiselftal op twee plekken ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen PSV. De van een griep herstellende Amine Boutrah nam plaats op de bank, hierdoor keerde Million Manhoef weer terug op zijn zo geliefde rechtsbuiten positie. Mica Pinto maakte zijn officiële debuut, dit ging ten koste van Enzo Cornelisse.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Zilveren Vitessenaar Jan Jongbloed. Jongbloed, die van 1988 tot 2010 een groot aandeel had in het technische hart van Vitesse, is op 82-jarige leeftijd overleden.

In een zonovergoten en goed gevuld GelreDome floot scheidsrechter Jeroen Manschot om stipt 16.45 uur voor het eerst deze middag. In de eerste vijftien minuten van de wedstrijd was het veelal aftasten tussen beide ploegen. Na achttien minuten wist doelman Eloy Room zich nadrukkelijk te onderscheiden, tot tweemaal toe. Eerst werd Myron van Brederode diep gestuurd. Eenmaal 1 op 1 met Room wist de keeper met een katachtige reflex de bal uit het doel te houden. Een minuut later hield Room wederom zijn doel schoon door een vrije trap van Sugawara te pakken, 0-0.

De rest van de eerste helft speelde zich met name op het middenveld af. Alhoewel AZ het betere van het spel had gebeurde er op een paar afstandsschoten en twee gele kaarten voor Kacper Kozlowski en Nicolas Isimat-Mirin na weinig meer in Arnhem. De twee ploegen zochten met een 0-0 tussenstand de kleedkamers op.

Vitesse begon het tweede bedrijf met een wissel: Amine Boutrah kwam erin voor Kacper Kozwloski. AZ kwam sterk uit de kleedkamer, na vier minuten was het namelijk al direct raak voor de Alkmaarders. Evangelos Pavlidis werd diep gestuurd de zestien in, vanaf de linkerkant schoof de Griekse aanvaller de bal er via de binnenkant van de paal in, 0-1. Ook na de openingstreffer bleef AZ de betere ploeg. In de zestigste minuut breekt Ernest Poku gevaarlijk uit, zijn schot ging via het lichaam van Dominik Oroz maar rakelings over.

In de 64e minuut gaat het weer mis achterin bij Vitesse. Na een schermutseling in het strafschopgebied van de Arnhemmers komt de bal gelukkig voor de voeten van Pavlidis. Vanuit een ongeveer identieke hoek ging de bal er tussen de benen van Room in, 0-2. Kort na de goal van AZ bracht Cocu zijn volgende drie wissels. Zowel Ramon Hendriks, Joel Voelkerling Persson als Enzo Cornelisse kwamen in het veld. Voor Hendriks en Voelkerling Persson was het hun debuut voor Vitesse.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd wist Room zich nog te onderscheiden met twee knappe reddingen op schoten van Yukinari Sugawara en Jens Odgaard. De stand veranderde hierna niet meer. De club uit Arnhem ging met 0-2 onderuit.

Op 16 september is het tijd voor de Airborne-wedstrijd. Hierin neemt Vitesse het in GelreDome op tegen RKC Waalwijk.

Vitesse vs AZ (0-0)
49’ Pavlidis (0-1)
64’ Pavlidis (0-2)

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Toeschouwers: 15.734

Gele kaarten:
33’ Kozlowski (Vitesse)
37’ Isimat-Mirin (Vitesse)
53’ Arcus (Vitesse)

Vitesse
Room (K), Arcus, Oroz (68’ Hendriks), Isimat-Mirin, Pinto (68, Cornelisse), Van Ginkel, Meulensteen, Tielemans (76’ Jonathans), Kozlowski (46’ Boutrah), Hamulic (68’ Voelkerling Persson), Manhoef;

AZ
Ryan (K), Sugawara, Penetra, Bazoer, Moller Wolfe, Clasie (83’ Dantas), Mijnans, de Wit, van Brederode (72’ Mihailovic), Pavlidis (83’ Odgaard), Poku (72’ van Bommel);

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: