15 mei 2023 In de media

Vitesse verslaat cambuur dankzij dubbelslag van Bialek

Vitesse heeft de uiterst belangrijke thuiswedstrijd tegen SC Cambuur zondag winnend afgesloten. De formatie van Phillip Cocu had het in de eerste helft lastig met de club uit Leeuwarden, maar twee doelpunten van Bartosz Bialek waren genoeg voor de zege. De Arnhemmers hebben nu na 32 speelrondes 34 punten verzameld. Een tegenvaller was de rode kaart van Carlens Arcus.

Op haar 131ste verjaardag speelde Vitesse de belangrijke thuiswedstrijd tegen de nummer laatst en het al gedegradeerde SC Cambuur. In een goedgevuld GelreDome werd er om 12.15 uur stipt afgetrapt. Coach Cocu voerde één wijziging door ten opzichte van het verloren duel met Fortuna Sittard. Bialek mocht starten, waardoor Mohamed Sankoh op de bank moest plaatsnemen.

Voor de Arnhemmers is ieder punt heilig in de strijd om lijfsbehoud, maar zij moesten toezien hoe het eerste gevaar van de wedstrijd werd gesticht door de club uit Leeuwarden. Een kopbal van Michael Breij ging via het hoofd van Daniël van Kaam over het doel van Vitesse. SC Cambuur bleef aandringen; oud-Vitessenaar Navarone Foor bereikte Roberts Uldrikis nét niet en een van richting veranderd schot ging maar net naast het doel van Kjell Scherpen. Vitesse zette daar schoten van Marco van Ginkel en Maximilian Wittek tegenover. Ook Bialek en Matúš Bero lieten zich gelden met goede pogingen, maar het was niet genoeg voor een doelpunt.

De club uit Arnhem begon scherp aan de tweede helft en in de 56ste minuut werd de ban gebroken door Bialek. De Poolse aanvaller reageerde attent op een prachtige voorzet van Million Manhoef en kon de bal achter een kansloze Robbin Ruiter tikken. Het doelpunt gaf de ploeg van Cocu vertrouwen en wederom Bialek kon op aangeven van Arcus de marge verdubbelen.

Na een dik uur spelen moest Arcus het veld verlaten; de rechtsback ontving zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Erwin Blank en kon inrukken. De geel-zwarten moesten het restant van de wedstrijd met tien man uitspelen, maar dat leek Vitesse niet te deren. Melle Meulensteen kreeg namelijk nog een goede mogelijkheid om de 3-0 op het scorebord te zetten. Zijn schot werd knap geparreerd door Ruiter. Vitesse speelde de wedstrijd geconcentreerd uit, al moest Scherpen nog twee keer reddend optreden. Maar de stand veranderde niet meer. Vitesse versloeg zo SC Cambuur met 2-0.

Vitesse vs SC Cambuur 2-0 (0-0)
56′ Bialek 1-0
62′ Bialek 2-0

Scheidsrechter: Erwin Blank

Gele kaarten: Arcus 2x (Vitesse)

Rode kaarten: Arcus (Vitesse)

Toeschouwers: 16.082

Vitesse
Scherpen (K), Arcus, Flamingo, Isimat-Mirin, Wittek; Meulensteen (83′ Cornelisse), Van Ginkel, Bero ©, Kozlowski (74′ Sankoh), Manhoef (74′ Manhoef), Bialek (67′ Oroz)

SC Cambuur
Ruiter (K), Hoedemakers, Breij (74′ Jacobs), Tol, Bangura ©, Foor, Van Kaam, Van Wermerkerken (74′ Schmidt), Uldrikis (74′ Johnsen), Balk (74′ Van der Water), Smand (74′ Mahi)

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: