29 april 2024 In de media

Vitesse verslaat Fortuna Sittard in eigen huis

Vitesse heeft zondag knap gewonnen van Fortuna Sittard, in GelreDome werd het 3-2. Daarmee kwamen de Arnhemmers – na 18 strafpunten – weer op een positief puntensaldo. De doelpuntenmakers waren aan Arnhemse zijde Paxten Aaronson (tweemaal) en Marco van Ginkel. Voor de bezoekers zorgden Cordoba en Lonwijk voor de doelpunten.

Op zondagmiddag 28 april speelde Vitesse haar eerste wedstrijd na de officiële degradatie uit de Eredivisie. In Arnhem kwam Fortuna Sittard op bezoek. Hoofdtrainer Edward Sturing koos voor een gewijzigd elftal ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen PSV. Giovanni van Zwam, Dominik Oroz en Anis Hadj Moussa hadden een basisplaats. Dit ging ten koste van Carlens Arcus, Nicolas Isimat-Mirin en Melle Meulensteen. Die laatste raakte afgelopen week geblesseerd op de training.

In een goedgevuld GelreDome (17.826 toeschouwers) trapte Fortuna Sittard voor het eerst af. Los van een gele kaart in de tiende minuut voor Duarte gebeurde er vrij weinig in de openingsfase. In de vijftiende minuut was daar het eerste gevaar voor Vitesse. Via een korte combinatie belande de bal via Hadj Moussa bij Paxten Aaronson, zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door Koopmans.

Zeven minuten na zijn eerste kans was het in minuut 22 dan wel raak voor Aaronson. Na een goede actie van Kacper Kozlowski werd de bal op de achterlijn teruggetrokken naar de vrijstaande Amerikaan. Zijn eerste schot werd nog geblokt, maar bij de rebound was hij koel en werkte zo de bal tegen de touwen, 1-0.

Vitesse bleef de betere ploeg en kreeg via Gyan de Regt een levensgrote kans op de 2-0, maar zijn kopbal ging voor een leeg doel voorlangs. Het vervolg van de eerste helft speelde zich met name af op het middenveld. Vlak voor rust maakte Fortuna Sittard echter uit het niets gelijk. In de 44e minuut kwam de bal gelukkig op het hoofd van Cordoba die hierdoor op zijn beurt de 1-1 kon binnen koppen.

Vitesse kwam niet goed uit de kleedkamer. Twee minuten na rust ging het namelijk weer mis voor Vitesse; Ramon Hendriks trok aan de noodrem en veroorzaakte een strafschop. Lonwijk schoot het buitenkansje onberispelijk tegen de touwen, 1-2.

In minuut 56 lieten de Vitesse-supporters zich – niet voor het eerst dit seizoen – weer eens van hun beste kant zien. Op de Zuid-tribune gingen namelijk twee doeken omhoog: ‘Met of zonder punten’ en ‘Onze clubliefde is echt’. Een prachtig statement.

Na wat kansjes voor Fortuna Sittard kwam nu Vitesse verrassend met een doelpunt. Via Aaronson kwam de bal op de achterlijn terecht bij de ingevallen Amine Boutrah. Hij legde de bal knap terug op invaller Marco van Ginkel, die met een subtiele voetbeweging de 2-2 binnen kon schieten. De Arnhemmers bleven aandringen en zo stond even later in de 76e minuut zelfs de 3-2 op het scorebord. Het was weer de Amerikaan Aaronson met het doelpunt voor Vitesse.

In de 82e minuut werd het toch weer spannend, nadat Van Zwam zijn tweede gele kaart ontving en mocht inrukken. Ondanks dat de Arnhemmers met een man minder stonden, kwamen de gasten uit Sittard niet meer tot grote kansen. De supporters lieten zich fantastisch horen en hielpen de spelers het duel over de streep te trekken. De wedstrijd eindigde, door doelpunten van Aaronson en Van Ginkel, in een 3-2 zege voor Vitesse.

Vitesse vs Fortuna Sittard 3-2 (1-1)
22’ Paxten Aaronson (1-0)
44’ Inigo Cordoba (1-1)
49’ Justin Lonwijk (1-2)
68’ Van Ginkel (2-2)
76’ Aaronson (3-2)

Toeschouwers: 17.826
Scheidsrechter: Robin Hensgens

Gele kaarten:
10’ Duarte (Fortuna Sittard)
17’ Voet (Fortuna Sittard)
29’ Markelo (Fortuna Sittard)
35’ Van Zwam (Vitesse)
48’ Hendriks (Vitesse)
84’ Pinto (Vitesse)

Rode kaarten:
82’ Van Zwam (Vitesse) – twee keer geel –