15 maart 2014 In de media

Vitesse verspeelt titelkans

PSV heeft met de zevende achtereenvolgende zege een belangrijke stap gezet richting de top van de Eredivisie. De achterstand op Vitesse bedraagt nog slechts twee punten (1-2).
De gehele eerste helft was duidelijk met welke intentie beide teams op het veld stonden: winnen. Voor Vitesse betekende dat mogelijk nieuwe titelkansen, voor PSV zou dat de tweede plek en dus voorronde Champions League weer heel dichtbij brengen.

Vroege goal, snelle gelijkmaker
Het publiek in Arnhem hoefde maar zes minuten te wachten op een doelpunt: maar die was wel van PSV. Na een terugspeelbal van aanvoerder Guram Kashia, raakte keeper Piet Velthuizen de bal zo slecht, dat Jürgen Locadia kon profiteren en de bal in het doel kon schieten: 0-1.

Ondanks een slecht begin van Vitesse, met fouten bij veel spelers, viel toch al in de achttiende minuut de gelijkmaker. Uitgerekend oud-PSV'er Zakaria Labyad krulde de bal prachtig achter Jeroen Zoet, na terugleggen van Kashia. Vitesse had na die 1-1 meer vertrouwen en speelde sterker dan in het begin.

Omstreden strafschop
Toch kon het een tweede PSV-goal niet voorkomen. Daarover bestond veel woede bij de thuisploeg. Jetro Willems ging wel heel makkelijk neer, na ingrijpen van Jan-Arie van der Heijden. De verdediger gleed keurig naar de bal, maar had de pech dat zijn arm tegen de knie van de PSV'er kwam.

Kevin Blom vond het voldoende voor een strafschop. Aanvankelijk pakte Velthuizen de strafschop van Memphis Depay, maar daarna was Ji-Sung Park er op tijd bij om de bal voor het doel te leggen en kon Depay alsnog scoren: 1-2. Vitesse probeerde het in het laatste kwartier voor rust, waarin het aantal gele kaarten opliep tot zes, nog met twee afstandsschoten. Christian Atsu zag zijn inzet net over het doel verdwijnen.

Minder spektakel
Na rust gebeurde er beduidend minder in het Gelredome dan vóór de thee. Althans, wat doelgevaar betreft. PSV verdedigde solide, gaf nauwelijks iets weg en kon de controle behouden met de voorsprong in het achterhoofd. Het publiek zag Depay, maker van de 1-2, groggy afhaken, nadat hij met een blauwoog nog wel even had geprobeerd door te spelen. Een luchtduel met Ibarra liep slecht voor hem af, waarna Luciano Narsingh hem verving.

Bosz bracht topscorer Lucas Piazón (elf goals) en Valeri Qazaishvili. Laatstgenoemde moest in de 78e minuut 2-2 maken, maar schoot voorlangs. Rekik had daarvoor na een schot van Atsu kinderlijk de bal in de voeten van de Georgiër geschoven. PSV behield na rust de controle en kwam niet écht meer in gevaar. Puntje van kritiek was dat het verzuimde de bevrijdende treffer te forceren.
 

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: