31 augustus 2015 In de media

Vitesse vervangt grasmat GelreDome

Zondag jongstleden heeft Vitesse haar laatste wedstrijd op de huidige grasmat van GelreDome gespeeld.
De grasmat wordt tijdens deze interlandperiode, waarin geen competitievoetbal wordt gespeeld, vervangen.

Aansluitend op de interlandperiode van twee weken, speelt Vitesse op 13 september uit tegen FC Utrecht. De ideale periode om de grasmat, die al geruime tijd elders groeit, te leggen en wortelvast te laten verweven.

In GelreDome komt een zogenoem­de XtraGrass mat te liggen. Identiek aan het trainingsveld van de A-selectie op Papendal met dien verstanden dat die is ingezaaid.

XtraGrass is een natuurgrasveld op een ondergrond van kunstgrasvezels. Vitesse wordt de eerste club in de eredivisie met een natuur­grasveld, dat is versterkt met kunststofvezels.
 
Een groot voordeel is ook dat de gebruiksintensiteit verveelvoudigd wordt ten opzichte van een regulier natuurgrasveld. Een stadionveld wordt jaarlijks gemiddeld 100 tot 150 uur belast. XtraGrass kan 800 tot 900 uren per jaar worden belast.” Voetballers hoeven niet bang te zijn voor schaafwonden na een sliding. En de terreinknecht hoeft niet bang te zijn dat hij het gras te kort maait en zo ook het dieper gelegen kunstgras afknipt. „De voetballers komen niet in contact met het kunstgras, dat iets boven de zandlaag uitkomt'."
 
"In de doelgebieden, die intensiever worden belast, kunnen dan de groene kunstvezels zichtbaar worden. Tegelijkertijd blijft het veld uitstekend bespeelbaar”, vertelt de heer Raaphorst van de leverancier, enige tijd geleden in de Gelderlander.
 
Het XtraGrass dat in GelreDome komt, groeit bij een graszodenkwekerij in Limburg en komt binnenkort in grote rollen kant en klaar naar Arnhem. De wortels zijn dan al goed verweven met de kunststofvezels. Raaphorst: „Het leggen van de geïntegreerde zoden duurt circa twee dagen, daarna hebben ze nog enige tijd nodig om te hechten.”
 
"XtraGrass heeft alle bespeeleigenschappen van natuurgras en is dus natuurgras met als voordeel een hogere bespeelintensiteit.”
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: