2 mei 2021 In de media

Vitesse verzekert zich van ruim 6,7 miljoen tv-gelden

Met nog drie Eredivisie-speelrondes voor de boeg heeft Vitesse zich via de thuiswinst op PEC Zwolle verzekerd van ruim 6,7 miljoen Euro TV gelden. De Arnhemmers blijven FC Utrecht sowieso voor op de ranglijst. Het gat is tien punten in het voordeel van Vitesse met nog drie wedstrijden te gaan.

Na ieder seizoen wordt de televisiegeldenranglijst opnieuw opgemaakt, waarbij de resultaten van de afgelopen tien jaren in de Eredivisie meetellen. Een plekje hoger of lager op de lijst kan voor de kleinere clubs tonnen schelen, terwijl het verschil tussen de koploper en nummer twee al ruim één miljoen euro bedraagt.

Systeem verdeling tv-gelden

Ajax voert de ranglijst aan. De Amsterdammers ontvangen dit seizoen ruim 10,4 miljoen euro, één miljoen meer dan nummer twee PSV. Feyenoord is nog derde met 8,4 miljoen, maar AZ nadert met rasse schreden in punten. Vitesse is de nummer vijf. We gaan kort in op het puntensysteem waarmee de ranglijst wordt bepaald.

Vitesse behoudt de positie in de ranking door de goede resultaten. De Gelderse Eredivisionist neemt afstand van FC Utrecht, de eerstvolgende club in de TV-gelden ranking, maar weet dat het ook moeilijk is om een plek te stijgen met AZ als eerstvolgende BVO in het vizier. Overigens zit het TV-gelden bedrag al in de begroting van dit- en volgend seizoen verwerkt. Het is niet zo dat de Arnhemmers opeens aanzienlijk meer te besteden hebben omdat de begroting gaat stijgen. Dat is pas aan de orde als je een club die boven je staat op de ranking passeert. Dan levert het additioneel geld op.

De Eredivisie CV werkt met een systeem waarin er over de afgelopen tien seizoenen punten worden toegekend aan de teams aan de hand van de eindstanden in de Eredivisie. De nummer één krijgt achttien punten, de nummer twee zeventien punten en de nummer drie zestien. Dat houdt in dat de hekkensluiter van een seizoen één punt krijgt, de nummer zeventien twee punten en ga zo maar door.

Deze punten worden vermenigvuldigd met een bepaald getal. De punten van tien seizoenen geleden worden vermenigvuldigd met één, de punten van negen seizoenen geleden met twee en die van acht seizoenen geleden met drie. De meest recente seizoenen leveren in verhouding het meest op: zo wordt het laatste afgeronde seizoen met factor tien vermenigvuldigd, het seizoen daarvoor met negen en op deze manier wordt er tien seizoenen in het verleden gekeken.

Vitesse loopt dus fors in punten uit op FC Utrecht en de domstedelingen moeten voor komend seizoen al minimaal twee plekken boven de Arnhemmers gaan eindigen om terrein goed te maken.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: