29 januari 2017 In de media

Vitesse vindt aansluiting tegen falend AZ

Vitesse heeft drie dagen na de bekerzege op Feyenoord in een vermakelijke wedstrijd ook AZ verslagen. De nummer vijf van de Eredivisie ging in Arnhem vooral onderuit door eigen falen: 2-1.
De ploeg van trainer Henk Fraser voegt zich door de vijfde officiële thuiszege op rij bij de vaderlandse subtop.AZ had vier dagen na het bereiken van de halve finale in het KNVB-bekertoernooi ten koste van SC Heerenveen (1-0) ook op de ranglijst over de Friezen heen kunnen klimmen, maar gooide al in de openingsfase de eigen glazen in. Enkele minuten nadat Ben Rienstra een opgelegde kans tegen de lat had geschoten, kwam Vitesse op voorsprong doordat Sergio Rochet maar een halfslachtig antwoord had op een geplaatst schot van Lewis Baker.

AZ mocht van geluk spreken dat het daarbij bleef, omdat een droge knal van Ricky van Wolfswinkel niet telde wegens vermeend buitenspel van Baker. Het was echter de vraag of Van Wolfswinkel de bal raakte toen hij de bal met de hak wilde verlengen naar de Engelsman. Het Eredivisie-record van Arnold Kruiswijk was een van de andere hoogtepunten van de eerste helft. De Vitesse-verdediger scoorde nog nooit in zijn meer dan 25.000 minuten tellende loopbaan.

Kruiswijk had zijn handen bij vlagen vol aan Alireza Jahanbaksh, maar het ontbrak met name bij AZ aan zorgvuldigheid in de laatste fase. De ploeg van trainer John van den Brom had moeite spits Wout Weghorst in stelling te brengen in het op en neer golvende duel. Vlak voor rust vestigde de clubtopscorer van AZ de aandacht op zich, zij het in negatieve zin. Een elleboogduw in het gezicht van Maikel van der Werff leverde hem een gele kaart op, waardoor hij is geschorst tegen PSV.[Ben Rienstra miste in de openingsfase een dot van een kans voor AZ, dat vervolgens achter de feiten aanliep.]
Ben Rienstra miste in de openingsfase een dot van een kans voor AZ, dat vervolgens achter de feiten aanliep.In de rust moest Weghorst plaatsmaken voor Fred Friday, terwijl Iliass Bel Hassani in het veld kwam voor Mats Seuntjens. Die maatregel had aanvankelijk weinig resultaat. Behoudens een van richting veranderd schot van Ridgeciano Haps, die eveneens tegen een schorsing aanliep, stichtte AZ nauwelijks gevaar. Toen het achterin nogmaals pijnlijk misging door miscommunicatie tussen Rens van Eijden en Rochet, was Nathan er als de kippen bij om 2-0 te maken.

Van den Brom besloot met Levi García ook zijn laatste wissel te gebruiken in een poging de eerste nederlaag van 2017 te voorkomen. Dat had zowaar effect, al kreeg de aanvaller daarbij hulp van Guram Kashia. De Vitesse-aanvoerder kopte de bal in eigen doel nadat doelman Eloy Room met een katachtige reflex de aansluitingstreffer nog had voorkomen op de inzet van dichtbij van García. Daarmee kon het scenario van het heenduel (2-2) weer uit de kast worden getrokken.

Nu lukte het AZ niet om zich tegen Vitesse terug te knokken van een 2-0 achterstand. Derrick Luckassen kreeg na een goede actie van García een kans op de gelijkmaker, maar de man die vorige week nog het enige doelpunt maakte tegen Sparta Rotterdam (1-1) miste. Omdat Rienstra een voorzet van Bel Hassani náást het doel gleed, bleef het slotoffensief van AZ zonder resultaat en laten de Alkmaarders voor de tweede keer op rij punten liggen. Vitesse (zevende) is daardoor tot op twee punten genaderd.
 

Vi / Foto’s SV

Hoofdsponsor: