24 juli 2017 In de media

Vitesse vindt oplossing voor degradatie beloftenteam

De degradatie van Jong Vitesse uit de Tweede Divisie heeft ervoor gezorgd dat de Arnhemmers creatiever moet worden. Geblesseerde spelers uit het eerste elftal kunnen nu bijvoorbeeld minder makkelijk op niveau komen bij het beloftenelftal, maar Vitesse heeft daarvoor een oplossing bedacht.
'De degradatie is natuurlijk een tegenslag voor Vitesse. We willen ons tweede team natuurlijk in de Jupiler League hebben, dus dit is een teleurstelling', zegt directeur Joost de Wit. En die teleurstelling brengt een aantal praktische problemen met zich mee. 

In de Tweede- en Derde divisie mogen vanaf dit seizoen enkel spelers meespelen die jonger dan 23 jaar zijn en/of minder dan tien competitiewedstrijden hebben meegespeeld in het eerste elftal. Dat betekent dat een basisspeler van Vitesse 1 na tien competitiewedstrijden in de eredivisie niet kan meedoen bij Jong Vitesse. Hierdoor kan men dus geen ritme opdoen. 

Minder weerstand
Daarnaast is de Derde divisie een competitie met ploegen die minder weerstand bieden dan ploegen in de Tweede Divisie. Dat is nadelig voor de ontwikkeling van bepaalde talenten. Daarnaast zullen de geblesseerde spelers uit het eerste elftal dus op een lager niveau weer op ritme moeten proberen te komen. 

Oplossing
Daarom is er besloten om de selectie van Jong Vitesse veel meer oefenwedstrijden te laten spelen op een hoog niveau. 'Denk bijvoorbeeld aan de wedstrijd tegen Jong Wolverhampton. We zullen dit jaar dan kijken naar oefenwedstrijden op een hoog niveau tegen bijvoorbeeld Belgische en Duitse clubs.'

Daarnaast mag Vitesse 1 tegenwoordig met 12 reservespelers afreizen naar een competitiewedstrijd. Daar zitten dan vaker Jong Vitesse-spelers bij. 'Het is dus noodzaak om de selectie groter te maken', aldus De Wit.

'Lager niveau heeft ook voordeel'
Vitesse-trainer Henk Fraser gaf eerder aan dat hij de degradatie van Jong Vitesse ook niet ideaal vindt. 'Je hebt natuurlijk het liefst dat de jongens straks zo hoog mogelijk spelen. Maar dit hebben we zelf gecreëerd, dus we moeten dit ook zelf opvangen. Het is zeker niet ideaal, maar ze moeten in de Derde divisie wel mannelijk kunnen spelen en daar heeft Jong Vitesse vorig jaar een aantal wedstrijden ook op verloren. Wat dat betreft is het goed voor die jongens.'
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: