22 februari 2021 In de media

Vitesse-watcher over Openda: “Hij is onvermoeibaar”

Club Brugge verhuurt dit seizoen spits Loïs Openda aan Vitesse. De aalvlugge spits doet het erg goed bij onze noorderburen. Lex Lammers, die Vitesse op de voet volgt, schuwt de lovende woorden niet. “Hij loopt zich iedere wedstrijd kapot, al komt hij voor het allerhoogste niveau nog tekort.”

 “Openda kwam in Nederland binnen als een totale onbekende”, steekt Lammers, die werkt voor de Nederlandse regionale krant De Gelderlander, van wal. “Al stond hij wel op het lijstje van een aantal clubs in Nederland, waaronder ook Feyenoord.”

Dat het de huurling van Club Brugge vooral nog ontbreekt aan rendement, was ook in Nederland al snel duidelijk. “Dat zag je aan zijn statistieken in België en blijft nog steeds een punt van kritiek”, aldus Lammers.

“Hij heeft nu wel 6 keer gescoord in de competitie (en ook 2 keer in de beker, red.), maar gezien het aantal kansen dat hij al heeft gekregen, had hij eigenlijk al dubbele cijfers moeten hebben.”

“Maar het is ontzettend moeilijk om tegen hem te voetballen. Hij heeft een actie, werkt ontzettend hard en is onvermoeibaar. Vitesse speelt in principe met twee spitsen en hij is steevast eerste keuze.”

De belofte-international staat zo hoger in de pikorde dan Chelsea-huurling Armando Broja en Oussama Darfalou, die moeten bikkelen om de tweede stek in de aanvalslinie.

“Darfalou is een redelijke afmaker, maar mist wat technisch vermogen. Broja is pas 19 en nog wat te grillig voor het allerhoogste niveau, al wordt er wel heel wat van verwacht.”

(Nog) niet klaar voor de volgende stap

Dat Openda het zo goed doet bij zijn huidige club betekent volgens Lammers nog niet dat hij klaar is om finaal door te breken bij Club Brugge.
“Dat is natuurlijk een hoger niveau dan Vitesse. Daarvoor is hij denk ik nog niet goed genoeg. Eerst moet zijn rendement omhoog.”

“Hij wordt ouder en slimmer en zal over een aantal jaren wel meer doelpunten maken. Maar hij is van nature geen killer en zal dat ook nooit echt worden. Een ander kritiekpunt is dat hij vaak erg theatraal reageert na een tackle of duel. Dat wekt irritatie op.”

“Vitesse was nooit een serieuze titelkandidaat”

Openda’s club Vitesse draaide lang bovenaan mee in de Eredivisie, maar lijkt de jongste weken de rol bovenaan wat te hebben moeten lossen.

“Vitesse heeft het heel lang uitstekend gedaan, waardoor er een euforische stemming hing rond de club. Velen dachten dat ze gingen meedoen voor de titel, maar ik zag het nooit echt gebeuren.”

Coach Thomas Letsch behoort tot de lichting jonge Duitse trainers die met vernieuwend voetbal furore proberen maken. “Net als zijn landgenoten Thomas Tuchel en Julian Nagelsmann wil Letsch steeds op volle snelheid vooruit voetballen.”

“Het is hoe dan ook een zeer getalenteerd elftal, maar ze komen toch nog wat tekort voor de absolute top. Steeds meer tegenstanders zijn tactisch ook beter gewapend voor de 3-5-2-opstelling, dat maakt het voor hen ook iets moeilijker en verklaart mee de dip van de jongste weken”, besluit Lammers.

Bron: Sporza / Foto's: SV

Hoofdsponsor: