23 januari 2021 In de media

Vitesse weer medekoploper na minimale zege op FC Groningen

Winnen en op zondag rustig kijken wat Ajax doet. Dat lijkt het wekelijkse patroon te gaan worden voor Vitesse. De nummer twee van de ranglijst moest zaterdagavond in haar 1200e eredivisiewedstrijd dan wel winnen van het tactisch sterk aangelegde Groningen van trainer Danny Buijs. Zo versloeg Groningen eerder dit seizoen al Ajax in de Euroborg (1-0) en werd veel ploegen het voetballen onmogelijk gemaakt.

Het was de vraag of trainer Thomas Letsch een tactisch antwoord had op het spel van Groningen. Dat leek wel het geval, want na een halve minuut was het al bijna raak voor Vitesse. Armando Broja werd gelanceerd vanuit de verdediging en dook alleen op voor doelman Sergio Padt. De Algerijn schoot de bal keihard op de paal. Een paar seconden later stond de assistent van scheidsrechter Björn Kuipers met zijn vlag in de lucht voor buitenspel.

Het wilde daarna nog niet heel erg vlotten tussen beide ploegen. De Arnhemmers grossierden in balverlies en konden Groningen alleen met lange passes van zijn stuk brengen. Vitesse en Groningen konden dus nauwelijks boeien in het eerste half uur in Arnhem. Het spel lag bovendien geregeld stil vanwege overtredingen over en weer en dat kwam het aanvalsspel van beide ploegen niet ten goede.

Toch werd er nog voor de rust een doelpunt gemaakt in de Gelredome. Een fenomenaal schot van Bazoer stuitte via de lat achter de lijn, maar de arbitrage had de beelden nodig om te constateren dat de bal de doellijn had gepasseerd. De openingstreffer van Bazoer was de achtste goal van Vitesse van buiten de 16 dit eredivisieseizoen, meer dan alle andere eredivisieclubs.

Kort na rust had de thuisploeg de wedstrijd al op slot kunnen gooien. Matusiwa leverde de bal in de opbouw in bij de geel-zwarten, maar de aanvoerder van Groningen kon zelf nog net voorkomen dat Vitesse-aanvaller Loïs Openda ploeggenoot Broja in scoringspositie bracht.

Na ruim een uur voetballen toonde de ploeg van Buijs wat meer lef in Arnhem. Tegelijkertijd wisten de Noorderlingen ook dat Vitesse naast Ajax en Feyenoord de minst gepasseerde ploeg van de competitie is. De driemansverdediging bestaande uit Eli Dasa, Bazoer en Danilho Doekhi presteert al het hele seizoen behoorlijk en ook vandaag stond het drietal goed georganiseerd.

Het spannend slotstuk van de wedstrijd had Vitesse volledig aan zichzelf te wijten. Tannane zette Matús Bero namelijk alleen voor Padt, maar de Slowaak wist het net niet te vinden. Hij schoot de bal hard tegen de Groningen-doelman aan. Zo ging diezelfde goalie nog mee naar voren, maar hij zag dat zijn kopbal vlak voor de doellijn werd weggewerkt.

Vitesse is dankzij de minimale overwinning op Groningen weer medekoploper van de Eredivisie. Het is zondagmiddag aan Ajax of ze dat ook nog na het weekend ook nog zijn.

Opstellingen en beoordelingen:
Vitesse: Remko Pasveer 7; Eli Dasa 6.5, Danilho Doekhi 6.5, Riechedly Bazoer 7, Jacob Rasmussen 6, Maximilian Wittek 6; Thomas Bruns 6 (66. Patrick Vroegh 5.5), Matús Bero 6.5, Oussama Tannane 6 (85. Daan Huisman –); Loïs Openda 6 (85. Oussama Darfalou –), Armando Broja 4.5 (66. Idrissa Touré 5).

FC Groningen: Sergio Padt 6.5; Damil Dankerlui 5 (79. Sam Schreck –), Ko Itakura 6, Mike te Wierik 5.5 (78. Bart van Hintum –), Gabriel Gudmundsson 5.5; Ahmed El Messaoudi 5 (85. Patrick Joosten –), Alessio Da Cruz 5 (69. Tomas Suslov 5.5), Daniel van Kaam 5, Azor Matusiwa (79. Ramon-Pascal Lundqvist –); Mohamed El Hankouri 5.5, Jörgen Strand Larsen 5.

Bron: FCUpdate / Foto's: SV

Hoofdsponsor: