22 december 2015 In de media

Vitesse wil geen zware maatregelen voor alle gasten

Predictive profiling helpt de beveiligers van Vitesse om afwijkend gedrag te signaleren.
De club wil het overgrote deel van de supporters dat zich goed gedraagt, niet lastigvallen met zware maatregelen. Die bewaren ze voor de aanhangers met kwaad in de zin. ‘Onze supporters zijn blij dat ze geen last meer hebben van een handjevol idioten en veilig van een wedstrijd kunnen genieten.’

Wie duizenden mensen in een omgeving ontvangt die overeenkomt met een dierenkooi, moet er niet van schrikken dat ze zich als beesten gaan gedragen. Zo werkt dat: mensen gedragen zich naar de omstandigheden. Ligt er rommel op een parkeerplaats, dan gooit de voorbijganger er zonder pardon een lege petfles bij. In een hufterbestendig voetbalstadion hangen de supporters in de hekken na een doelpunt. Een ontvangst door een peloton ME’ers met schilden en knuppels, wekt agressie. Hoe feestelijk is de beleving van een voetbalwedstrijd dan voor het gezin?
 

Onze ervaring is dat 99 procent van de bezoekers zich prima gedraagt’

“Vitesse, maar ook andere voetbalclubs in Nederland en de KNVB, werken aan normalisering.” Leo van der Vliet, manager wedstrijdorganisatie en maatschappelijke zaken bij voetbalclub Vitesse, grinnikt. Dat ‘normaliseren' moet raar klinken voor een leek. Hij legt uit: in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw liep het vaak uit de klauwen rond voetbalsupporters. Als antwoord daarop kwam er allerlei wet- en regelgeving. Supporters van de bezoekende en thuisspelende clubs werden gescheiden in bezoekersvakken met hoge hekken eromheen. Ook kwam er veel politie-inzet en tal van maatregelen.

Bejegening van bezoekers

Tegenwoordig werkt Vitesse aan een vriendelijker bejegening. Weg met die hekwerken. Stewards ontvangen de supporters, in plaats van intimiderend ogende beveiligers. “Onze ervaring is dat 99 procent van de bezoekers zich prima gedraagt”, zegt Van der Vliet. “Dus we willen geen zware maatregelen opleggen aan al onze gasten. Fouilleren bijvoorbeeld. Waarom moet iemand aan je kleding zitten als je naar het voetbal wilt kijken? Als je naar de Efteling gaat, gebeurt dat niet.”

Predictive profiling bij Vitesse
Het Arnhemse GelreDome is de thuishaven van voetbalclub Vitesse, maar het biedt ook onderdak aan andere evenementen. Vitesse deed mee aan de pilot Veilig Uitgaan van het CCV en Bureau Beke. Van de 400 beveiligers en stewards die ingezet worden tijdens wedstrijden van Vitesse, volgden er 20 een training. Door meer kennis over middelengebruik en vroegtijdig signaleren van afwijkend gedrag, kunnen zij de bezoekers op een meer adequate manier tegemoet treden.

In de huidige praktijk van toezicht houden, wordt vaak pas na escalatie opgetreden. Predictive profiling is vroegsignalering van problemen om escalaties en overtredingen te voorkomen. Dat houdt in kijken naar gedrag en inschatten of iemand iets van plan is.

Het gedrag van mensen

Met predictive profiling maken stewards en beveiligers een inschatting van gedrag van mensen. Is dat een Feyenoord-supporter die het vak van Vitesse aanhangers binnen wil gaan? Hoe is die bezoeker aan zijn kaartje gekomen? Heeft de man die ineengedoken staat middelen gebruikt of is hij onwel? “Spreek mensen die een verdachte indruk maken aan, want dan kun je er wat mee”, adviseert Van der Vliet.
 

‘De beveiligers en stewards hebben het gevoel dat ze een verschil kunnen maken’

Dit levert overigens niet extra werkdruk op, de beveiligers en stewards werken slimmer. De vaste bezoekers krijgen sneller toegang, nieuwkomers worden gerichter gecontroleerd en de focus is gericht op een kleine groep bezoekers waarvan de intenties onduidelijk zijn. “We draaien het om”, legt Van der Vliet uit. “In plaats van generale maatregelen op al die 25.500 bezoekers, richten we ons nu op de mensen die zich afwijkend gedragen.”

Werken met de methodiek

In de Nederlandse voetbalwereld is Vitesse de eerste club die predictive profiling op deze schaal heeft ingevoerd. In samenwerking met de politie, beveiligingsbedrijf, gemeente, het stadion, Openbaar Ministerie en het CCV. Inmiddels is de pilot afgerond. Vitesse blijft werken met predictive profiling. Een medewerker wordt opgeleid tot trainer. Alle beveiligers en stewards leren werken met de methodiek, zodat de hele organisatie op een lijn zit.

Internationale belangstelling

Vitesse neemt als organisator van voetbalwedstrijden meer verantwoordelijkheid en doet meer ‘aan de voorkant’, in preventieve zin. Bijvangst is dat door het voorkomen van escalaties, er minder op het bordje van de politie terechtkomt. Dat scheelt veel politiecapaciteit, negativiteit en onderzoek achteraf. De aanpak werpt zijn vruchten af. Ajax toont ook interesse. Maar ook van over de grens komen vragen, vanuit Engelse clubs bijvoorbeeld en de Fransen met het oog op het Europees Kampioenschap.

Betere resultaten

“Onze beveiligingsmensen zijn superpositief over de nieuwe werkwijze,” besluit Van der Vliet. Onlangs onderschepten de beveiligers supporters van ADO Den Haag die het thuisvak van Vitesse wilden binnengaan. Een succes. “Door de nieuwe dingen die ze leren, boeken de beveiligers betere resultaten. Onze supporters zijn blij dat ze geen last meer hebben van een handjevol idioten en veilig van een wedstrijd kunnen genieten. De beveiligers en stewards hebben het gevoel dat ze een verschil kunnen maken en dat maakt hun werk veel leuker.”

Tips voor predictive profiling
Wie ook wil gaan werken vanuit de methode predictive profiling, moet zich goed voorbereiden. Van der Vliet geeft tips:

 

  1. Zoek om te beginnen een goed trainingsbureau. Er zijn diverse aanbieders, maar de kwaliteit onderling wisselt.
  2. Zorg voor een goede inbedding in de organisatie. Kijk naar je infrastructuur, hoe wil je het aanpakken binnen je stadion? Waar staan de beveiligers en waar de stewards en hoe komt dat over op de bezoekers? Leid de medewerkers op, ook de nieuwkomers.
  3. Werk nauw samen met de partners. Als de beveiliging iemand aanhoudt en de politie pakt niet door, dan is dat zinloos. Vertrouwen in elkaar is essentieel.
CCV-secondant / Foto’s SV

Hoofdsponsor: