29 oktober 2021 In de media

Vitesse wil ijzersterke uitreeks voortzetten in Friesland

De eerste tien speelronden van de Eredivisie zijn inmiddels achter de rug, waardoor de kaarten steeds duidelijker geschud worden. In het licht hiervan speelt Vitesse komende zaterdag (20.00 uur) weer een zeer belangrijke wedstrijd. De geel-zwarten gaan op bezoek bij sc Heerenveen, dat drie punten én drie plekken achter Vitesse staat op de ranglijst. Een vooruitblik met coach Thomas Letsch en Loïs Openda.

Eerder beslissen

Voordat de blik op sc Heerenveen ging, werd er eerst nog even teruggekeken naar het verloren duel met Go Ahead Eagles. “We begonnen goed, maar waren daarna niet slim genoeg. De honderd procent focus ontbrak, waarmee we de tegenstander sterker maakten. Ik dacht we in dat opzicht een stap verder waren, maar nu is het zaak om dat de volgende wedstrijd wel weer te laten zien. Als de focus aanwezig is, dan kunnen we iedereen verslaan”, stelt Letsch. Dat bleek onder meer tegen Feyenoord, NEC en Tottenham Hotspur. Openda heeft de knop daarom snel weer omgezet, al benutte hij nog wel een penalty tegen de Eagles. “De eerste twintig minuten waren prima, maar daarna hebben we op een stomme manier verloren. We moeten zulke wedstrijden eerder beslissen.”

Bovenaan op ‘uitwedstrijdenranglijst’

In vier van de vijf uitduels lukte het Vitesse om de volle buit te pakken. Vitesse behaalde buitenshuis zodoende al twaalf punten, waarmee het koploper is op de ‘uitwedstrijdenranglijst’. “Dat is lastig te verklaren, want thuis hebben we de steun van onze geweldige supporters”, zegt Letsch. Openda vult aan: “Het gaat zeer ged in de uitduels en dat moeten we zo houden. sc Heerenveen heeft een sterk team met goede spelers, maar ik ben overtuigd van onze kwaliteiten. Omdat de verschillen op de ranglijst klein zijn, hebben we weer een driepunter nodig”, aldus de aanvaller.

Nog geen Wittek

Letsch geeft aan dat hij naast de geschorste Matúš Bero en de langer geblesseerde Million Manhoef (geopereerd aan zijn knie) en Daan Reiziger (geopereerd aan zijn pols) nog niet kan beschikken over Maximilian Wittek. Ondanks het gemis van het Europese goudhaantje gaat de trainer voor de winst in Friesland. “sc Heerenveen heeft een goede organisatie staan en heeft veel voetbal in de ploeg, met Joey Veerman als aanjager. We hebben ze echter goed geanalyseerd, waardoor we hopen dat we hun wapens onschadelijk kunnen maken.”

sc Heerenveen vs Vitesse

Vitesse ging in de laatste twee edities van dit affiche ten onder (3-2 en 1-0) en gaat derhalve voor driemaal scheepsrecht in het Abe Lenstra Stadion. De statistiek dat dit de enige twee zeges van sc Heerenveen waren in de laatste twaalf onderlinge Eredivisie-ontmoetingen (W4, G6, V2) geeft wel vertrouwen. Dat geldt dus ook voor het gegeven dat geen enkele andere ploeg in de Eredivisie tot dusver zoveel punten in uitwedstrijden wist te pakken als Vitesse (twaalf stuks). Er werd al gewonnen bij PEC Zwolle (0-1), RKC Waalwijk (1-2), FC Groningen (0-1) en NEC (0-1). De Arnhemmers kunnen voor het eerst sinds eind 2013 ook vier uitduels op rij winnen.

Arbitrage

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Assistent-scheidsrechters: Cristian Dobre en Kevin Bodde
Vierde official: Luca Cantineau
VAR: Robin Hensgens
AVAR: Patrick Inia

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: