17 april 2018 In de media

Vitesse wil profiteren van cupkoorts in Alkmaar

Edward Sturing, interim-trainer van Vitesse, is er van overtuigd dat de finale van de KNVB-beker van komende zondag een rol speelt in de hoofden van de spelers van AZ.
"Ik ben zelf speler geweest en weet dat zo'n grote wedstrijd altijd een rol speelt in het duel dat er aan voorafgaat", zegt Sturing, die woensdagavond met Vitesse aantreedt in Alkmaar.

"Die finale wil niemand missen en daar zullen ze ook zeker mee bezig zijn", aldus Sturing, die in het midden laat of dat een voordeel of een nadeel voor zijn ploeg is. Toen Vitesse vorig seizoen zelf in de finale van de KNVB-beker stond, speelde het een week eerder tegen Feyenoord. Waar het treffen in Arnhem normaliter een lastige klus is voor de Rotterdammers, legde Vitesse Feyenoord geen strobreed in de weg en haalde de formatie van Giovanni van Bronckhorst simpel drie punten op (0-2) in de strijd om de landstitel, die het uiteindelijk ook veroverde.

Vitesse staat zesde en strijdt om een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Na een slechte reeks met vier punten uit zeven wedstrijden onder de inmiddels ontslagen trainer Henk Fraser, begon Sturing zaterdag overtuigend. Via een eclatante 7-0 zege op Sparta (de grootste in de Arnhemse geschiedenis op Eredivisie-niveau) pakte Vitesse de draad weer op. 

In het zadel
"Dat hadden we hard nodig", aldus Sturing, die met een snelle openingsgoal na een minuut en een domme rode kaart voor tegenstander Michiel Kramer wel in het zadel werd geholpen. "Ook voor mezelf was het prettig om zo te beginnen, want het was een bevestiging voor waar ik mee bezig was geweest."

De interim-coach kan in heyt Afas Stadion weer beschikken over Luc Castaignos (hij was geschorst) en Arnold Kruiswijk, die lange tijd met rugproblemen kampte. "Arnold heeft nog altijd wat last, maar is fit genoeg en ik neem hem graag mee", zegt Sturing. "Met zijn ervaring en kwaliteiten kan ik een beroep op hem doen als dat nodig is."

TG / foto’s SV

Hoofdsponsor: