16 februari 2017 In de media

Vitesse wil stadion én exploitatie

Vitesse wil stadion GelreDome kopen en tegelijkertijd de exploitatie van het stadion overnemen.
Met dat plan gaat Vitesse-directeur Joost de Wit de komende tijd de boer op. Het betekent dat Vitesse overeenstemming moet bereiken met eigenaar Spes Bona en met hoofdhuurder Live Nation. Vitesse denkt financieel beter af te zijn als het GelreDome zelf kan uitbaten.

De Gelderse gedeputeerde Jan Markink liet zich gisteren in een commissievergadering niet in zijn kaarten kijken. Hij wil in ieder geval Provinciale Staten bij de zaak betrekken. Ambtenaren van de provincie zijn al bij Vitesse op bezoek geweest. Vitesse heeft nog geen plan op tafel gelegd. De verwachting is dat dit snel gaat gebeuren.

Vitesse denkt dat het miljoenen euro's per jaar kan verdienen door zelf het stadion te exploiteren. Dat zou verdiend moeten worden door horeca, maar ook door het stadion te verhuren.

De provincie is geen eigenaar van het stadion, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen omdat zij een kettingbeding heeft afgedwongen, dat verkoop aan Vitesse onmogelijk maakt. Op overtreding van dat beding staat een boete van 11,3 miljoen euro. Dat bedrag zou eigenaar Spes Bona aan de provincie moeten betalen. Vitesse wil dat het kettingbeding van tafel gaat. Spes Bona is in onderhandeling met een andere kandidaat.

Markink wil ook weten hoe de gemeente Arnhem tegen verkoop aan Vitesse aankijkt. Het kettingbeding kwam in 2003 tot stand toen Arnhem Vitesse en GelreDome van de ondergang redde.

De vraag die beantwoord moet worden, is of het kettingbeding nog nodig is. Het werd opgesteld om ervoor te zorgen dat de naam GelreDome overeind blijft, dat het stadion multifunctioneel blijft en dat het een functie voor de regio blijft houden. In een gisteren gepubliceerde notitie schrijven Gedeputeerde Staten dat GelreDome 'is bedoeld als een hoogwaardige voorziening voor alle Gelderlanders. Verkoop aan een betaald voetbalorganisatie zou daaraan afbreuk (kunnen) doen.'

Maar even verderop schrijven ze dat de vraag of alle argumenten uit 2003 nog gelden, nog niet beantwoord kan worden.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: