17 april 2024 In de media

Vitesse wil straks om play-offs in Keuken Kampioen Divisie spelen

Tekort voor lopend seizoen gedekt, toekomst daarna hoogst onzeker

Vitesse moet volgend jaar in het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie spelen, in elk geval om een plaats in de play-offs. Dat is de conclusie van interim algemeen directeur Edwin Reijntjes op basis van de gehalveerde begroting, waar de club vanaf volgend seizoen mee gaat werken. Van 26 miljoen euro gaat de begroting terug naar 12 á 13 miljoen euro.

Het tekort over het lopende seizoen bedraagt 5 á 6 miljoen euro. Dat wordt gedekt met de opbrengsten uit de transfer van Million Manhoef naar Stoke City, de verkoop van seizoenkaarten die in mei begint en sponsorgelden. Daarmee is tot eind juli alles gedekt en is het risico geweken dat het seizoen niet kan worden afgemaakt.

Wel verwacht Reijntjes nog een boete en/of puntenaftrek van de licentiecommissie van de KNVB. Die kwam maandagavond bij elkaar om over Vitesse te praten, waarbij onder meer ook het concept toekomstplan van de club is besproken. De licentiecommissie heeft na de vergadering laten weten over een aantal werkdagen met nieuws over Vitesse te komen en Reijntjes hoopt dat daarbij ook een reactie op dat toekomstplan zit.

Hoge schuldenlast

Hoe het na afloop van dit seizoen verder gaat met Vitesse is hoogst onzeker. Voordat volgend seizoen daadwerkelijk kan worden afgetrapt in de Keuken Kampioen Divisie moeten de nodige hobbels worden genomen. De club kampt met een enorme schuldenlast. Die bedraagt zo’n 17 miljoen euro, waarvan 14 miljoen aan Coley Parry. Dat geld stak de Amerikaan in Vitesse in de veronderstelling dat hij de club zou overnemen. Maar toen de licentiecommissie van de KNVB daar in februari niet mee akkoord ging, werd die investering omgezet in een lening.

‘Als morgen twee of drie crediteuren het genoeg vinden, is Vitesse failliet’, waarschuwde Reijntjes woensdag op trainingscomplex Papendal. Wie naast Parry de schuldeisers zijn, is niet bekendgemaakt. ‘Wij denken nu per dag, maar uiteindelijk staat het er heel slecht voor. Het is knokken om de club te laten overleven.’

Saneren

Vitesse heeft al een aanvraag voor een zogeheten WHOA-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) gedaan. Daarmee kan een op zichzelf levensvatbare organisatie een faillissement afwenden doordat schuldeisers tot een akkoord worden gedwongen. De schulden worden dan gesaneerd en crediteuren krijgen meestal maar een deel van hun vordering terug. Reijntjes zegt dat de aanvraag niet per se betekent dat het traject wordt doorgezet. ‘Maar om die procedure überhaupt te kunnen starten, mocht dat nodig zijn, moet je die aanvraag al hebben lopen.’

Coley Parry wil nog steeds eigenaar van de club worden. Hij heeft zijn hoop op de beroepszaak bij de KNVB gevestigd. Dat beroep is in februari door Vitesse namens hem aangetekend toen Peter Rovers nog algemeen directeur was en de club kan daar contractueel niet zo maar onderuit. Reijntjes zegt dat hij er het liefst wel vanaf zou willen, omdat de beroepszaak vertragend werkt in de pogingen Vitesse weer op de rit te krijgen.

Exclusiviteit op aandelen

De zaak bij de beroepscommissie van de KNVB dient eind april of begin mei. De uitspraak wordt eind mei verwacht. Tot die tijd kan Vitesse geen concrete besprekingen met andere investeerders voeren omdat de exclusiviteit op de aandelen vooralsnog bij Parry ligt. Terwijl de club uiterlijk 15 juni met een sluitende begroting voor de komende twee seizoenen richting licentiecommissie moet komen.

Omdat er ook volgend seizoen een tekort van 5 á 6 miljoen op de begroting is, moet daar een handtekening van één of meerdere investeerders onder staan dat dat bedrag wordt bijgepast. Als dat niet lukt, wordt de licentie van Vitesse ingetrokken en mag de club volgend seizoen geen betaald voetbal meer spelen.

Rol voor supporters bij redding

Reijntjes weet sowieso niet of het gaat lukken voor 15 juni één of meerdere investeerders te vinden die de club willen redden. Alle opties daarvoor liggen open. Buitenlandse partijen, Nederlandse en/of lokale investeerders en zelfs aandelenpakketten die zo worden versnipperd dat ook leden van de businessclub en supporters een rol kunnen spelen in het overeind houden van Vitesse.

De aandelen, die nu nog in handen zijn van de Rus Valeri Ojf, moeten worden ondergebracht in een nieuw opgerichte stichting: Vitesse Voor Altijd. Vandaaruit kunnen ze worden verkocht aan verschillende investeerders of een partij die Vitesse in zijn geheel overneemt.

De algemeen directeur zegt dat Vitesse niet zelf partijen mag benaderen zo lang de exclusiviteit op de aandelen bij Coley Parry ligt. Een toekomst met de Amerikaan -anders dan wanneer die de beroepszaak zou winnen – ligt volgens Reijntjes niet voor de hand. ‘We zijn nog wel in gesprek. Maar Coley Parry wil in elke constructie waarin hij nog een rol speelt in charge zijn. Als Amerikaan gaat hij uit van ‘‘wie betaalt bepaalt’’ en ‘‘mijn wil is wet’’. En dat willen wij per se niet.’

In gesprek met stadioneigenaar

Reijntjes wordt wel gebeld door andere partijen die belangstelling voor Vitesse hebben. Hij is ook nog in gesprek met Michael van de Kuit, de eigenaar van Stadion GelreDome, die al meerdere keren heeft laten weten de club over te willen nemen.

Los van alle financiële problemen en de onzekere toekomst voor de club, kijkt Reijntjes wel vooruit naar hoe Vitesse vanaf volgend seizoen vorm moet krijgen. Daarin wordt in de Keuken Kampioen Divisie aangetreden met een team vol jeugdspelers, want net als dat de totale begroting wordt gehalveerd, gaat ook het spelersbudget doormidden. Van ruim 8 miljoen euro naar 4 miljoen. Verder blijft er van de drie directeuren -algemeen, financieel en technisch- nog maar één over die al die taken op zich neemt. Op technisch vlak wel geholpen door een technisch manager. Met een kandidaat voor die positie worden al gesprekken gevoerd. Net als met een nieuwe hoofdcoach.

Geen dubbele petten meer

Verder wordt een einde gemaakt aan mensen die dubbele petten op hebben binnen of rond de club. Zo is Peter van Bussel per direct teruggetreden uit het bestuur van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse Arnhem en zit hij nu alleen nog in de raad van commissarissen.

Vitesse wil ook weer terug naar normaal. Dat betekent onder meer dat een eind wordt gemaakt aan alle Engelstalige communicatie. Geen Believe In More meer, maar Geloof In Meer; geen governance meer, maar gewoon bestuur en geen Vitesse Forever, maar Vitesse Voor Altijd.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Marco van Nek / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: