12 mei 2022 In de media

Vitesse wint in Sittard, strijd om zesde plek nog onbeslist

Vitesse heeft woensdagavond met 1-2 gewonnen van Fortuna Sittard. Na een 1-1 ruststand besliste Loïs Openda met een kopbal het duel. Dankzij de zege staan de Arnhemmers nog steeds op de zesde plek, op drie punten voorsprong op FC Utrecht. Zondag, tijdens de slotdag van de Eredivisie, wordt bepaald of de ploeg van Thomas Letsch de competitie met een zesde plaats op de ranglijst kan afsluiten.

Oefenmeester Letsch kon in Sittard niet beschikken over Maxi Wittek, Jeroen Houwen, Yann Gboho, Dominik Oroz en Jacob Rasmussen. Laatstgenoemde raakte geblesseerd in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Bij Fortuna Sittard ontbraken Zian Flemming, Mats Seuntjens en Deroy Duarte vanwege een schorsing.

Openda gaf het startschot met een eerste goede mogelijkheid. De Belg schoof de bal maar net naast. En er volgde meer. Nadat Manhoef in eerste instantie stuitte op de keeper Yanick van Osch, schoot Adrian Grbić daarna op de paal. Eli Dasa was gevaarlijk met een afstandsschot en een kopbal van Grbić vloog over het doel. Openda kon alleen op de goalie af, maar zijn poging rolde uiteindelijk voorlangs en na een flitsende aanval van de Arnhemmers was Matúš Bero het eindstation. De Slowaak kopte de bal in de handen van de doelman.

Toch was het de ploeg van coach Sjors Ultee die, tegen de verhoudingen in, op voorsprong kwam. Nadat Lisandro Semedo eerst een kans had gemist, mocht Paul Gladon het proberen. Maar dan vanaf de elf meter. De aanvaller werd door Tomáš Hájek na de grond getrokken en kreeg daarvoor een strafschop van arbiter Pol van Boekel. Hij schoot de bal overtuigend tegen de touwen: 1-0. Lang kon er niet van de voorsprong worden genoten door de Limburgers, want twee minuten later trok Million Manhoef de score gelijk: 1-1. Het was de allereerste Eredivisietreffer voor de linksback.

In de tweede helft moest Markus Schubert tweemaal ingrijpen. Eerst bracht hij op katachtige wijze redding op een schot van Semedo en niet veel later voorkwam hij een doelpunt van Mickaël Tirpan. Aan Arnhemse zijde was Openda tweemaal gevaarlijk. Bij de eerste poging bleek Van Osch een sta-in-de-weg, maar de tweede kans werd wel benut. Hij kopte de bal, voor de derde keer dit seizoen, binnen: 1-2. Via invaller Charlison Benschop was Fortuna Sittard in de slotfase nog tweemaal dicht bij, maar een treffer bleef uit.

Zondag wordt de laatste Eredivisiewedstrijd van het seizoen gespeeld. In GelreDome is landskampioen Ajax dan te gast (aftrap 14.30 uur). Rondom het duel worden verschillende feestelijke festiviteiten georganiseerd vanwege het 130-jarig bestaan van Vitesse.

Fortuna Sittard vs Vitesse 1-2 (1-1)

44’ Gladon 1-0; 45+1’ Manhoef 1-1; 64’ Openda 1-2

Geel: 13’ Angha; 44’ Doekhi

Opstelling Fortuna Sittard
Van Osch (k), Angha (69’ Benschop), Semedo, Gladon, Tekie, Botaka (69’ Noslin), Samaris (30’ Lonwijk), Rienstra (C) (79’ Baghdadi), Tirpan, Siovas, Cox

Reserves Fortuna Sittard
Dornebusch (k), Verrips (k), Benschop, Lonwijk, Baghdadi, Johansson, Musaba, Tasci, Hogervorst, Noslin

Opstelling Vitesse
Schubert (k), Dasa, Doekhi (C), Openda (88’ Yapi), Tronstad, Grbić (76’ Buitink), Bazoer, Hájek (46’ Cornelisse), Bero, Domgjoni (84’ Vroegh), Manhoef

Reserves Vitesse
Verstappen (k), Reiziger (k), Frederiksen, Yapi, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Huisman

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: