19 januari 2024 In de media

Vitesse wint van AFC en gaat naar kwartfinale beker

Na een mooie zege tegen sc Heerenveen, stond donderdagavond de achtste finale van de TOTO KNVB Beker op het programma in GelreDome. Tegenstander was het jubilerende AFC. Naast de wedstrijd vierde de club uit Amsterdam haar 129e verjaardag. Vitesse deed wat het moest doen en won met 1-0.

De opstelling van coach Edward Sturing kende een aantal bijzonderheden. Talent Andy Visser kreeg een basisplaats in de voorhoede, net als Gyan de Regt. Op het middenveld kon Davy Pröpper starten. Achterin gold hetzelfde voor Mica Pinto, die eveneens terug is van een langdurige blessure. Zoals iedere bekerwedstrijd mocht Markus Schubert zijn opwachting maken onder de lat.

Het eerste deel van de wedstrijd startte timide. Beide clubs leken nog zoekende. Het enige kansje was van Mathijs Tielemans, maar zijn vrije trap ging rond het kwartier over. Met de defensieve opstelling van de Amsterdammers was het voor de ploeg van Edward Sturing moeilijk om een goede weg naar de goal van doelman Gijs van Zetten te vinden.

In de 27e minuut was het wel raak. Doelpuntenmaker, hoe kan het mooier: Davy Pröpper. Een prachtig moment nadat hij voor het eerst weer bij de basiself zat na zijn langdurige blessure. De middenvelder werd na het doelpunt in de linkerhoek luidkeels toegezongen door het geel-zwarte publiek. Ondanks de verplichte kaartverkoop en midweekse wedstrijd, zaten er bijna achtduizend supporters op de tribune in GelreDome.

In de verdere tweede helft werd het niet meer spannend. In de 43e minuut kon basisdebutant Andy Visser binnenkoppen voor de 2-0, maar die bal ging naast. Ruststand: 1-0.

Beide teams voerden één wissel door na rust. Bij AFC kwam Wessel Been voor Oussama Siali. Bij Vitesse kwam Giovanni van Zwam voor Dominik Oroz. In de 50e minuut was het Million Manhoef die al direct dicht bij een goal was, maar op de paal schoot. Gyan de Regt kreeg niet veel later ook een uitgelezen kans, maar doelman Van Zetten keerde het schot.

Vitesse moest nog uitkijken, want invaller Been kon aan de andere kant voor een verrassing zorgen. Het gebeurde niet, maar het geloof bleef ermee aanwezig bij AFC. In een ultieme poging voor de ommekeer bracht trainer Benno Nihom een dubbele wissel na krap een uur spelen. Julian van der Greft en Matthijs Jesse kwamen erin voor Melvin Platje en Noa Benninga. Ook Vitesse bracht drie nieuwe spelers in. Marco van Ginkel voor Davy Pröpper, Amine Boutrah voor Million Manhoef en Enzo Cornelisse voor Mica Pinto.

Hoewel er hier en daar best kansen werden gecreëerd, ging de bal er maar niet in. Een vrije schietkans van Andy Visser ging in de handen van Van Zetten. Boutrah lukte het vervolgens ook niet. Toni Domgjoni schoot wel raak, maar stond buitenspel. Daarmee bleef het 1-0.

In de slotfase drong AFC nog een aantal keer aan. Zelfs doelman Van Zetten ging mee naar voren bij een vrije trap, maar een Amsterdamse goal bleef uit. In de omschakeling was Vitesse nog gevaarlijk. Van Ginkel kwam vrij op de zestienmeter en probeerde het met een schuiver, maar zijn schot werd aangeraakt en ging voorlangs. Zo bekert de Arnhemse equipe door naar de kwartfinale.

Vitesse vs AFC 1-0 (1-0)
27’ 1-0 (Pröpper)

Toeschouwers: 7.778
Scheidsrechter: Alex Bos