2 november 2013 In de media

Vitesse wint van Ajax in de Arena

Vitesse heeft Ajax nog dieper in een sportieve crisis gedrukt. Valeri Qazaishvili scoorde in de slotfase uit een counter de enige goal.
De Arnhemse club won in de Arena met 1-0 en passeert Ajax op de ranglijst.

De beste kans voor rust was voor spits Mike Havenaar, maar Poulsen haalde de bal nog net van de lijn. Ook Ajax kreeg de nodige kansen, maar toonde zich uitermate slordig in de afwerking.

Vitesse kwam steeds beter in de wedstrijd, maakte in grote fases van het duel het spel in de Arena en kreeg ook na rust weer aardige kansen om het matige duel open te breken. Ibarra, Pröpper en Piazon waren echter onnauwkeurig in de afwerking. Schöne schoot na de 0-1 nog op de paal uit een vrije trap namens Ajax.

uitgebreid wedstrijdverslag –

De eerste kans van de wedstrijd is na 4 minuten spelen voor Ajax, als Viktor Fischer in het strafschopgebied alleen voor de keeper komt maar de bal te ver voor zich uitspeelt. Een minuut daarna schiet Ajacied Kolbeinn Sigthórsson ruim over.

Niet veel later wordt Lucas Piazon in stelling gebracht door een prima pass van Pröpper. De Vitessenaar handelt net niet snel genoeg en wordt afgestopt door Joël Veltman.

De Ajax-verdediging heeft regelmatig moeite met de behendige Piazon. Fischer schiet namens de landskampioen nog eens van afstand maar opnieuw gaat de bal hoog over. Ook een combinatie van de Deen met Siem de Jong strandt in het zestienmetergebied.

Havenaar mist enorme kans

In de 25e minuut volgt de grootste kans van de wedstrijd voor de boomlange Mike Havenaar. De Vitessenaar krijgt de bal op een presenteerblaadje van Piazon. Zijn schot -op 3 meter van het doel- is te zacht en wordt op de lijn gekeerd door Poulsen.

Namens Ajax schiet Serero maar weer eens ruim over. Christian Atsu doet namens Vitesse hetzelfde aan de andere kant.

Na een half uur spelen is Vitesse de bovenliggende partij. Ajax maakt veel fouten op het middenveld. Een rollertje van Piazon is een makkelijke prooi voor de Nijmeegse keeper van Ajax, Jasper Cillessen.

Vlak voor rust is Ajax weer gevaarlijk via Fischer. Keeper Velthuizen lijkt geklopt maar de bal gaat naast. Geklungel van verdediger Guram Kashia (hij glijdt uit) leidt tot weer een kans voor de Amsterdammers. Velthuizen heeft de bal klemvast.

Kansen, kaarten en fouten in de tweede helft

Vitesse komt net als Ajax ongewijzigd uit de kleedkamer. Na twee minuten krijgt Ibarra een dot van een kans. Maar een-op-een met Cillessen faalt hij. Blind kegelt de bal namens Ajax opnieuw hoog over het doel.

Over en weer worden er veel fouten gemaakt in de opbouw. Zowel Vitesse als Ajax strooien de eerste 10 minuten van de tweede helft met slechte passes. Met korte fluitconcerten van het publiek tot gevolg.

Marko Vejinovic krijgt na een klein kwartier geel als hij een Ajacied neerhaalt op het middenveld.

Net als Ajax wat sterker lijkt te worden, proberen Pröpper en Ibarra Cillessen uit met schoten net binnen het strafschopgebied. De Nijmegenaar reageert alert. Een vrije trap van Ajax in de 61e minuut gaat via het hoofd van een Vitesseverdediger maar net naast.

Ook Ajax krijgt geel. Christian Poulsen gaat er volgens scheidsrechter Bas Nijhuis te hard in.

Niveau daalt, wissels komen

Het niveau daalt in de Arena. Combineren gaat aan beide kanten moeizaam. Ibarra levert een voorzet op Piazon in het strafschopgebied te makkelijk in. Als Ajax de bal makkelijk inlevert, schuift Kelvin Leerdam de bal maar net naast het doel.

Ajaxcoach Frank de Boer wisselt in de 68e minuut. Boilesen komt voor Poulsen.

Halverwege de tweede helft stoomt linksback Van Aanholt op. Hij schiet rakelings naast. Kort daarna wordt spits Havenaar gewisseld door trainer Bosz van Vitesse. Valeri Qazaishvili is zijn vervanger. In de 76e minuut komt Davy Klaassen erin bij Ajax. Andersen mag zich omkleden.

Ook Pröpper krijgt geel als hij de opstomende Klaassen naar de grond trekt op het middenveld. De vrije trap die volgt, wordt door Piet Velthuizen net over het doel getikt.

Velthuizen lijkt de schlemiel van de wedstrijd te worden als hij een schot van Sigthórsson niet goed keert en de bal langzaam in het doel lijkt te verdwijnen. In tweede instantie redt hij alsnog.

De laatste wissel voor Ajax van de wedstrijd in de 82e minuut. Schöne wisselt Fischer af bij Ajax. Kakuta komt voor Atsu bij de Arnhemmers.

Slotoffensief Ajax, Vitesse scoort uit counter

De druk op Vitesse neemt de laatste minuten van de wedstrijd toe. Keeper Velthuizen tikt de bal net op tijd weg voor het hoofd van Klaassen. Vitesse zakt in en loert op de counter. Kakuta, net in het veld, pakt geel als hij een overtreding maakt op Veltman. Weer redt Velthuizen op een enorme kans voor Ajax.

In de tegenstoot die daarop volgt, scoort Vitesse. Qazaishvili schiet van afstand langs de keeper van Ajax.

Winnaar bovenaan in eredivisie

Vorig seizoen won Vitesse in de Arena met 2-0 door twee goals van Bony. Het was de enige nederlaag in Amsterdam van Ajax tijdens dat seizoen. In de huidige competitie heeft de ploeg van Frank de Boer één punt meer dan Vitesse. De winnaar van vanavond staat minimaal een uur bovenaan in de eredivisie.

Vitesse: Velthuizen, Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Pröpper, Atsu, Vejinovic; Ibarra, Havenaar, Piazon.