29 januari 2023 In de media

Vitesse wordt eindelijk beloond en pakt drie punten in Friesland

Vitesse heeft een mooie avond beleefd in Friesland. De Arnhemmers wonnen op bezoek bij sc Heerenveen met 1-3. Bartosz Bialek, Gabriel Vidović en Million Manhoef waren verantwoordelijk voor de doelpuntenproductie. De Arnhemse formatie speelde een goede wedstrijd en werd dus ook eindelijk beloond met drie punten. Davy Pröpper maakte in de 66ste minuut zijn rentree.

Hoofdtrainer Phillip Cocu kon niet beschikken over Sondre Tronstad. De Noor moest voortijdig het veld verlaten in de wedstrijd tegen FC Twente (2-2). Dominik Oroz mocht daarom voor het eerst sinds zijn terugkeer in de basis starten. Melle Meulensteen schoof daarom een linie door, naar het middenveld. Kjell Scherpen keerde terug van een schorsing en nam weer plaats onder de lat. Pröpper, die afgelopen vrijdag terugkeerde bij de club uit Arnhem, zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie.

Na zeven minuten spelen had de ploeg uit Arnhem voor moeten komen. Matúš Bero, die dit seizoen nog geen minuut miste in de Eredivisie, verscheen voor het doel van Xavier Mous. De keeper van Heerenveen kwam als winnaar uit de strijd en weerhield de aanvoerder van het scoren. De club uit Arnhem kende een sterke openingsfase, maar het was sc Heerenveen dat de score wist te openen, uitgerekend na een gevaarlijke aanval van de uitploeg. Manhoef probeerde Bialek te bereiken, maar zijn steekpass werd onderschept. In de counter die daarop volgde wist Pelle van Amersfoort op de linkerflank door te stomen en met een geplaatst schot Scherpen te verschalken: 1-0.

Na een half uur spelen trok Bialek de stand meer dan verdiend gelijk. Joost van Aken kon de bal niet goed wegwerken in het zestienmetergebied en het leer kwam voor de voeten van de Poolse aanvalsleider terecht. Bialek aarzelde niet en kon eenvoudig de gelijkmaker tegen de touwen schieten: 1-1. Op slag van rust kwamen de Arnhemmers op voorsprong. Vidović prikte de bal, na goed voorbereidend werk van Kacper Kozlowski, binnen: 1-2. Het was het tweede doelpunt van de week voor de huurling van Bayern München, die ook al trefzeker was tegen FC Twente.

De geel-zwarten kwamen werkelijk vliegend uit de kleedkamer en verdubbelden in het tweede bedrijf al na twee minuten de marge via Manhoef. De multifunctionele linkspoot zette zelf de aanval op, ging een één-twee aan met Bero en schoot daarna de bal achter een kansloze Mous. De Friese defensie kon geen grip krijgen op de Arnhemse formatie, met name op Manhoef. De nummer 42, die nu op vier doelpunten staat, brak veelvuldig door op de rechterflank. Zijn inzet werd echter gepareerd door de sc Heerenveen-goalie.

In de 66ste minuut was het moment daar. Pröpper maakte zijn rentree en kwam in het veld voor Kozlowski. Het team van Cocu bleef aanvallen en kreeg zelfs veel kansen om op 1-4 komen. Meulensteen, die een uitstekende wedstrijd speelde op het middenveld, kopte net naast en Manhoef kon net niet uit de draai tot scoren komen. Heerenveen werd niet meer gevaarlijk in de slotfase. Het harde werken werd zo eindelijk beloond, aangezien de drie punten mee terug gingen naar Arnhem: 1-3.

sc Heerenveen vs Vitesse 1-3 (1-2)
22’ Van Amersfoort 1-0
32’ Bialek 1-1
45’ Vidovic 1-2
47’ Manhoef 1-3

Scheidsrechter: Joey Kooij

Gele kaarten: Halilović (sc Heerenveen)