25 september 2018 In de media

Vitesse zegt huurovereenkomst voor stadion GelreDome op

Vitesse heeft per 1 oktober 2023 de huur opgezegd van GelreDome. De club wil niet weg uit het stadion, maar ziet de stap als noodzakelijk om te komen tot een ‘nieuw, redelijk en evenwichtig’ huurcontract.
Het beëindigen van de huurovereenkomst betekent dat de club om de tafel moet met de Exploitatiemaatschappij GelreDome, hoofdhuurder van het stadion. Vitesse is onderhuurder. Het gebouw is sinds 3 september in handen van het Amsterdamse vastgoedbedrijf Nedstede Leisure Participaties.

,Zo'n gesprek is ons doel", zegt algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse. Als de club niet voor eind deze maand het huurcontract had opgezegd, was dat stilzwijgend met twintig jaar verlengd tot 2043. ,,En dat willen we niet, want we zijn niet gelukkig met de huidige condities."

Toekomst
Vitesse betaalt voor GelreDome jaarlijks 1,8 miljoen euro voor 30 speeldagen en ontvangt 7 procent van de horeca-omzet tijdens wedstrijden, zo'n 110.000 euro per jaar. Andere clubs betalen een lagere huur en zij hebben dan 365 dagen per jaar de beschikking over het stadion. ,,En een hogere horeca-omzet", voert De Wit aan.

De Vitesse-directeur wil met Nedstede, dat bijna 14 miljoen betaalde voor het stadion, en de Exploitatiemaatschappij GelreDome een 'constructief gesprek over de toekomst'. Hoe een nieuw huurcontract er uit zou moeten zien, laat De Wit in het midden.

Bang dat de Arnhemse club over vijf jaar geen stadion meer heeft om in te voetballen, is Vitesse niet. ,,Bij de bouw van GelreDome is in een kwalitatieve verplichting en een kettingbeding een eeuwigdurend speelrecht vastgelegd. Dat heeft de gemeente Arnhem toegewezen aan Vitesse. Bovendien hebben we vijf jaar de tijd om nieuwe, redelijke en evenwichtige afspraken te maken over de huur."

De huidige huurovereenkomst is vastgelegd bij het reddingsplan voor Vitesse in 2003. Volgens topman Michael van de Kuit van Nedstede heeft de club met het accepteren van dat nieuwe contract destijds het eeuwigdurend speelrecht opgegeven. ,,We hebben er twee hoogleraren naar laten kijken. Vitesse heeft toen afstand gedaan van alle voorgaande rechten", meent hij.

Verbaasd
Van de Kuit is verbaasd over de stap van de Arnhemse club, die in juli al dreigde met het opzeggen van de huur. ,,Ik had niet gedacht dat het zo ver zou komen." De vastgoedman vindt dat Vitesse een goede deal heeft. ,,Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en nemen een groot risico."

Nedstede ziet zichzelf niet als partij, omdat Vitesse een contract heeft met de Exploitatiemaatschappij GelreDome en niet met de pandeigenaar. ,,Maar ik wil best om de tafel gaan." Daarbij ziet Van de Kuit ook een mogelijke rol voor de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. 

Directeur Hèrald van de Bunt van de Exploitatiemaatschappij GelreDome wil niet inhoudelijk reageren: ,,Wij wachten de ontwikkelingen wel af."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: