24 november 2020 In de media

Vitesse ziet kans op Europees voetbal toenemen: ‘Dat levert miljoenen op’

Vanaf volgend seizoen organiseert de UEFA een derde toernooi naast de Champions League en Europa League. De competitie wordt ingevoerd met het oog op clubs uit kleinere voetballanden. Ook voor een club als Vitesse kan het toernooi interessant zijn, denkt technisch directeur Johannes Spors.

“Op papier kan het heel mooi zijn”, zei Spors in gesprek met De Gelderlander. “Europees voetbal zorgt voor prestige. Groepswedstrijden zijn financieel ook zeer aantrekkelijk. Dat levert miljoenen aan inkomsten op.” Het dagblad plaatst echter de kanttekening dat de Europese tickets in Nederland nu anders verdeeld worden. De vijf Europese plaatsen – die voorheen werden verdeeld over (voorrondes van) de Champions League en de Europa League – blijven staan, waardoor minder clubs verzekerd zijn van een plek op een van de twee hoogste podia.

De landskampioen plaatst zich direct voor de Champions League, maar de andere club spelen allemaal eerst kwalificatieduels. De nummer twee stroomt in de tweede voorronde in en kan bij uitschakeling via een volgende voorronde nog wel de Europa League halen. Als dat ook niet lukt, is vanaf volgend seizoen ook de Conference League nog een mogelijkheid. “Ook dan liggen er miljoenen klaar”, aldus Spors. “Zeker als er wordt overwinterd.” De nummers drie en vier moeten vanaf volgend seizoen genoegen nemen met een ticket voor de voorronde van de Conference League. De bekerwinnaar krijgt de kans zich te kwalificeren voor de Europa League.

“De KNVB-beker is dit jaar hartstikke belangrijk”, beseft Spors. “De tweede plek ook. Clubs zijn dan altijd verzekerd van groepswedstrijden. Er wacht een interessant gevecht. De derde plek biedt veel minder waarde.” Volgens Spors zal moeten blijken of de huidige verdeling van de tickets een goede keuze is. “Alles heeft laat zijn beslag gekregen. De Conference League is totaal nieuw, dus veel is nog afwachten. Europees voetbal gaat altijd om grote bedragen, maar wat het verschil is tussen de groepsfase in de Europa League en de Conference League moet nog bekend worden. Voor Vitesse blijft het doel Europees voetbal.”

Bron: FCUpdate / Foto's: SV

Hoofdsponsor: