1 december 2013 In de media

Vitesse zonder te swingen langs Cambuur

Vitesse heeft de koppositie in de Eredivisie weer overgenomen van Ajax. SC Cambuur werd met 3-0 verslagen in de GelreDome.Meer : Vitesse vs sc Cambuur Leeuwarden.
Onder toeziend oog van eigenaar Alexander Chigirinsky verdedigde Vitesse de koppositie in Arnhem. Het was de eerste keer dat de Russisch miljardair zich liet zien sinds de overname van het aandelenpakket van Merab Jordania. Chigirinsky was ongetwijfeld niet onder de indruk van 'zijn' Vitesse in de eerste helft tegen Cambuur. De koploper in de Eredivisie was erg slordig voor rust.

Precisieschot
Bij de thuisploeg keerde Kelvin Leerdam na een schorsing terug in de basis. De rechtsback ontbrak bij de zege op Go Ahead Eagles (0-3). Tegen de andere promotus Cambuur hadden de Arnhemmers het niet makkelijk. Dat kwam vooral doordat het elftal van Peter Bosz veel te slordig was in balbezit. De gasten uit Leeuwarden hoopten vooral via de razendsnelle Jody Lukoki dreigend te worden met counters. Vitesse-goalie Piet Velthuizen hoefde zich echter voor rust niet bovenmatig in te spannen.

Collega Leonard Nienhuis van Cambuur kreeg meer schoten te verwerken. De keeper voorkwam dat Patrick van Aanholt de bal over hem heen lobte en Christian Atsu zag zijn afstandsschot worden gekeerd. Bosz ergerde zich geregeld aan het spel van Vitesse, maar ging toch met een voorsprong de rust in. Na ruim een half uur besloot Marko Vejinovic uit te halen van buiten de zestien. Nienhuis had geen passend antwoord op het precisieschot in de rechterhoek: 1-0.

Snel beslist
Bosz oogde niet tevreden na het rustsignaal, maar kon vijf minuten na de hervatting toch wat rustiger langs de lijn gaan staan. Een voorzet van Davy Pröpper werd getoucheerd door Mike Havenaar, waarna Leerdam de bal van dichtbij binnen kon tikken. De 2-0 bleek direct de beslissing in de wedstrijd. Cambuur wist in de tweede helft nauwelijks voor het doel van Velthuizen te komen.

Vitesse had de controle over de wedstrijd en kreeg nog goede kansen om verder uit te lopen. Met name bij Renato Ibarra ontbrak het aan scherpte. De Ecuadoriaan schoot van dichtbij op het lichaam van Nienhuis en zag de keeper kort daarna de bal uit de hoek plukken. Voor Cambuur bleef daarmee de schade niet beperkt tot twee tegengoals. Invaller Giorgi Chanturia pikte, na behendig voorbereidend werk van de eveneens ingevallen Gaël Kakuta, een treffer mee en bepaalde de eindstand op 3-0. Vitesse reist volgende week als koploper af naar Eindhoven voor het duel met PSV.