24 oktober 2015 In de media

Vitesse: aanhaken of afhaken bij top

Wordt Vitesse dit seizoen een outsider in de strijd om het kampioenschap?
Dat is vanuit Arnhems oogpunt de prangende vraag voor de kraker tegen Ajax, zondagmiddag in GelreDome.

Na negen speelronden staat Vitesse vijf punten achter de koploper uit Amsterdam. Het wordt dus een kwestie van aanhaken of afhaken voor de ploeg van trainer Peter Bosz. "Zelf had ik dat gevoel meer voor de duels met FC Groningen en PEC Zwolle", zei de coach van het meest scorende team van de eredivisie gisteren. "Toen was het de vraag of we naar boven konden kijken of terug zouden vallen naar de middenmoot. We kunnen nu op twee punten komen van Ajax, maar daar focus ik me niet op. Ik bereid mijn team zo goed mogelijk voor en kijk na de wedstrijd wel naar de ranglijst."

De ontmoeting met Ajax ziet Bosz als een test voor zijn team. "Ajax behoort tot de beste ploegen in Nederland. En er is een aantal wedstrijden in het seizoen waarin je je kunt meten met de top. We hebben de afgelopen jaren bewezen dat we goed tegen dit soort ploegen kunnen spelen, dus ik ben benieuwd."

Sinds Bosz trainer van Vitesse is, verloor zijn ploeg slechts één van de vijf duels met Ajax, terwijl er drie keer werd gewonnen. Bosz: "Ik vind Ajax dit jaar beter spelen dan vorig seizoen. De ploeg zet nu eerder en agressiever druk. Ik vond Ajax tegen Fenerbahce (donderdag, 1-0 nederlaag, GB) bij vlagen ook heel goed. Ik verwacht in elk geval dat het zondag een aantrekkelijke wedstrijd zal worden."

Vitesse scoorde in de laatste twee duels liefst tien keer: 5-0 tegen FC Groningen en 1-5 bij PEC Zwolle. "Het was goed, maar we kunnen nog beter", keek Bosz terug op het optreden in Zwolle. "We willen met Vitesse hogerop. We willen beter worden en dan moet je kritisch blijven. Na de rode kaart van PEC Zwolle hadden we nog vier, vijf goals meer kunnen maken, als we in een hoger tempo hadden gespeeld."

En: "Wil je echt bovenin meespelen, dan zal het beter moeten. Tegen tien man hebben we zeven hoekschoppen weggegeven, die allemaal gevaarlijk waren. En in balbezit moet je de bal niet rondspelen, maar vooruit spelen."

Toch oogst het spel van Vitesse veel lof. Niet het Ajax van Frank de Boer, maar het Vitesse van Bosz speelt momenteel het zogeheten Ajax-voetbal, zo is in veel media de teneur. "Als je met Ajax-voetbal bedoelt dat je goed opbouwt van achteruit en aantrekkelijk en dominant speelt, dan zijn dat zaken die je over het algemeen bij ons wel ziet", aldus Bosz. "We spelen sinds een maand het Vitesse-voetbal dat ik wil zien. Met balans. Je ziet dat de spelers naar elkaar toegroeien. Er staat een team. Maar dat alles biedt geen garanties voor de wedstrijd tegen Ajax."

Dat treffen is het tweede en laatste duel dat Bosz vanaf de tribune moet bekijken, nadat hij werd geschorst in de nasleep van de bekerpartij tegen Heracles. Assistent-trainer Rob Maas neemt net als vorige week de honneurs waar op de bank.

Maas heeft een volledig fitte spelersgroep tot zijn beschikking. Arnold Kruiswijk is hersteld van een liesblessure en komt mogelijk in de ploeg voor Maikel van der Werff. Bosz wilde zijn opstelling gisteren niet prijsgeven. "Ik ben geen trainer die snel dingen verandert, maar op meerdere posities kloppen jongens op de deur", zei hij voordat hij zijn spelers meenam naar GelreDome voor een training achter gesloten deuren.
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: