17 januari 2014 In de media

Vitesse: onbekende huurlingen en absolute toppers

Van alle eredivisieclubs versterkte Vitesse zich deze winter het meest, namelijk vier keer. Dat mag geen verrassing meer heten, want sinds de komst van Merab Jordania op 16 augustus 2010 kwamen er maar liefst 49 nieuwe spelers naar Arnhem.
FCUpdate.nl legde deze spelers langs de meetlat en kwam tot de conclusie dat kwantiteit zeker niet altijd kwaliteit is, en dat niet elke Chelsea-huurling het niveau van Lucas Piazon heeft. 

Merab Jordania vertrok in 2013 na drie jaar bij Vitesse en heeft voor een ware aardverschuiving in Nederland gezorgd. De Georgiër zorgde er door zijn nauwe banden met Chelsea-eigenaar Roman Abramovich onder andere voor dat er karrenvrachten met spelers uit Londen in Arnhem neerstreken. Vaak onbekende, jonge talenten die de grote Engelse club wilde laten rijpen op een lager niveau. Deze spelers werden als veelbelovend bestempeld door Chelsea, maar bleken lang niet altijd zulke hoogvliegers als verwacht en gehoopt. Een deel van die huurlingen keerde na een kort verblijf zelfs zonder speelminuten terug naar Engeland.

Vitesse huurde natuurlijk niet alleen maar spelers, maar kocht ook spelers met de Georgische miljoenen die beschikbaar waren. Wilfried Bony was één van die succesvolle aankopen, maar er waren er uiteraard meer.

Een aantal van de spelers die zich de afgelopen jaren Vitessenaar mocht noemen is onbekend gebleven bij het grote publiek en kwam niet verder dan wedstrijden met Jong Vitesse op de maandagavond. Maar Vitesse wist ook absolute toppers en bruikbare krachten aan te trekken. FCUpdate.nl heeft de 49 spelers die in Arnhem neerstreken verdeeld in vier categorieën. De spelers die minuutloos bleven, spelers die geen aanwinst waren, de voldoendes en de toppers.

De spelers zonder officiële minuten (8): 
Matej Delac, Alex Santos da Vitoria, Anderson Santos da Vitoria, Irfan Hadzic, Nikola Aksentijvic, Mathew Morais, Cristian Cuevas en Sam Hutchinson.

Als je zoveel spelers haalt in zo'n kort tijdsbestek als Vitesse gedaan heeft, dan kan het niet anders dat er jongens op de tribune terecht komen. Dat gebeurde met de spelers uit deze categorie, die zacht gezegd geen warme gevoelens zullen overhouden aan hun periode in Arnhem. Een aantal droeg het Vitesse-shirt wel, maar alleen in het beloftenelftal of een jeugdteam. Alex Santos da Vitoria en Anderson Santos da Vitoria bijvoorbeeld. De twee Braziliaanse broers kwamen over uit hun thuisland om de Europese droom waar te maken, maar tot een doorbraak kwam het niet. Dus vertrokken de twee verdedigers in deze transferperiode weer naar Brazilië. Een ervaring rijker, maar een illusie armer en met nul duels achter hun naam. Dat gold ook voor Sam Hutchinson, die net als de Brazilianen deze winter zijn koffers kon pakken. De verdediger werd gehuurd van Chelsea, maar kwam in het half jaar in Nederland niet toe aan minuten in de ploeg van Peter Bosz en keerde terug naar Chelsea. Nee, de spelers uit deze categorie hebben het niet gemaakt in de eredivisie en de namen van deze voetballers zullen dan ook bij het grote publiek geen belletje laten rinkelen.

Geen meerwaarde (17) :
Marcus Pedersen, Laryea Kingston, Nacer Barazite, Jordi Lopez, Marti Riverola, Haruna Babangida, Michihiro Yasuda, Marko Meerits, Raio Piiroja, Anthony Annan, Stanley Abborah, Nicky Hofs, Ulises Davila, Mart Lieder, Simon Cziommer, Dan Mori en Francisco Santos da Silva Junior.

Deze spelers kregen het wel voor elkaar om officiële minuten bij Vitesse te noteren, maar maakten alles behalve een onuitwisbare indruk. Nicky Hofs en Simon Cziommer keerden bijvoorbeeld op latere leeftijd terug naar de club, maar konden niet imponeren als dertigers bij Vitesse. Topaankoop Marcus Pedersen bevindt zich ook in deze categorie. De Noor kwam in 2010 voor 1,5 miljoen euro over maar was niet de nummer negen die Vitesse zocht. Hij scoorde in totaal zes treffers in de Nederlandse competitie en kon zijn belofte als 'nieuwe Wayne Rooney' niet waarmaken.

Sommige spelers werden geen bekende naam in Nederland en dat gold ook voor Dan Mori. Gold. De Israëlische verdediger werd wereldnieuws, maar niet door zijn prestaties op het veld, maar vanwege het trainingskamp van de ploeg van Peter Bosz in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar werd hij vanwege zijn Israëlische nationaliteit niet toegelaten, en heel politiek Nederland vond er wel iets van. Persvoorlichtster Ester Bal kreeg het zodoende ineens druk met vragen van de media over Dan Mori, die tot dan toe niet als interessant werd gezien. Zo werd verdediger Dan Mori, die sinds 2012 zeven officiële duels bij elkaar harkte, in één keer beroemd in Nederland. Het land waar hij als voetballer (nog) niet tot wasdom kwam.

Voldoende (11):
Nemanja Matic, Slobodan Rajkovic, Ismaïl Aissati, Giorgi Chanturia, Valeri Qazaishvili, Renato Ibarra, Mike Havenaar, Jonathan Reis, Gaël Kakuta, Marko Vejinovic en  Christian Atsu.

Vitesse haalde de afgelopen jaren een elftal bruikbare spelers binnen. Deze elf hebben aangetoond nuttig te zijn, maar zullen ook niet het verschil maken in een titelrace. Met name het verhaal van Nemanja Matic is een mooie. Hij beging als één van de eerste spelers de weg van Londen naar Arnhem en kreeg een basisplaats bij Vitesse. Toen het seizoen erop zat en de Serviër terugkeerde naar Chelsea, werd hij verkocht aan Benfica. Daar speelde de controlerende middenvelder zo goed dat Chelsea hem nu weer wil terugkopen, voor een bedrag rond de dertig miljoen euro. Hij heeft aangetoond wel de wereldtop te kunnen halen, maar was in zijn periode in de Gelredome ook weer geen allesbepalende kracht.

   

Mike Havenaar is op dit moment de spits van de gedeeld koploper van de eredivisie. De lange Japanner blijft een aparte verschijning. De ene keer scoort de houtige spits prachtig en de andere keer baart hij opzien door niet te missen kansen toch niet tot doelpunt te promoveren. Mede daardoor is hij bij Vitesse geen onbetwiste basisspeler en blijft de club verder zoeken op een topspits. Wie op dit moment wel indruk maken zijn Renato Ibarra en Marko Vejinovic. De twee basiskrachten bewijzen onder Bosz nog maar eens prima spelers te zijn, ook voor een titelkandidaat. Ibarra is met zijn snelheid en kracht één van de betere buitenspelers van de competitie en Vejinovic heeft de vacature op het middenveld die door de blessure van Theo Janssen vrijkwam, perfect ingevuld. Het wordt nog een heel karwei voor de excentrieke Vitessenaar om Vejinovic, die uitblinkt door zijn passing en inzicht, straks als hij terugkeert van zijn blessure uit de basis te spelen.

Toppers (9):
Guram Kashia, Wilfried Bony, Piet Velthuizen, Tomas Kalas, Jan-Arie van der Heijden, Patrick van Aanholt, Theo Janssen, Kelvin Leerdam en Lucas Piazon.

Wie vaak een poging waagt, schiet ook wel eens raak. Dat geldt zeker voor Vitesse op de transfermarkt. Deze spelers waren de afgelopen jaren, of zijn dit jaar, van grote waarde voor de Arnhemmers. Dit zijn de pijlers van het succes en de mogelijke landstitel, waar Vitesse nog altijd voor in de race is. Toen Jordania bij zijn presentatie repte over de landstitel, werd hij uitgelachen. Dat kon alleen met betere spelers en de selectie van toen was niet goed genoeg. Maar deze spelers hebben de weg omhoog zeker voor de club geplaveid. Vorig seizoen was topspits Wilfried Bony misschien wel de beste speler van de competitie. Deze rol lijkt deze jaargang weggelegd voor Lucas Piazon. De Braziliaan maakt grote indruk op de Nederlandse voetbalfans en is bijzonder trefzeker vanaf elf meter. Het opvallende is dat de Chelsea-huurling zijn debuut voor de hoofdmacht van Chelsea al heeft gemaakt, maar tijdens die wedstrijd een strafschop miste. Op Nederlandse bodem lijkt hij zelfverzekerder en knalt hij de strafschoppen ogenschijnlijk simpel binnen. 'De nieuwe Kaká' en Vitesse zijn vooralsnog een uitstekend huwelijk.

Vitesse deed ook goede zaken met het aantrekken van Jan-Arie van der Heijden en Kelvin Leerdam.  Het tweetal kwam over van respectievelijk Ajax en Feyenoord en strijdt nu met hun nieuwe werkgever tegen hun oude club. De twee verdedigers bleken een schot in de roos, omdat Vitesse voor beide geen afkoopsom hoefde te betalen. 
Wat ook opvallend is, is het feit dat de gehele huidige defensie bij de negen toppers zitten. Verdedigend zit het dus goed bij de ploeg van Bosz, maar ook aanvallend heeft met name Lucas Piazon de klasse Vitesse het kampioenschap te bezorgen. Maar of de titel daadwerkelijk naar Arnhem gaat, wordt afwachten. Deze winter kreeg Bosz er  weer vier nieuwe krachten bij, waarvan drie aanvallend ingestelde spelers. Bosz kan dus, zoals bij Vitesse na elke transferperiode, weer gaan bouwen aan nieuw team.

Vitesse trok in de winterstop Betrand Traore, Zakaria Labyad, Uros Djurdjevic en Rochdi Achenteh aan. Het viertal is niet meegenomen in de beoordeling, maar maakt wel deel uit van het totaal van 49 spelers.

FCUpdate.nl / Foto’s SV

Hoofdsponsor: