14 juli 2010 In de media

Vitesse: gezond of afgrond

De nieuwe topman Maas­bert Schouten wil Vitesse in een klap financieel gezond maken. Maar koerst hij niet richting de afgrond? En wie houdt hem dan tegen?

Er is de nieuwe topman van Vitesse veel aan gele­gen de club in één klap ge­zond te maken. Sinds Af­ab- eigenaar Maasbert Schouten bij Vitesse de baas werd van de raad van commissarissen, in december 2009, is er een andere wind gaan waaien. Schouten eiste de absolute macht om keihard af te rekenen met het verleden. Nooit meer fi­nanciële wantoestanden en terug naar de basis tot de financiële ba­lans weer op orde is.

Dat is legitiem gezien de enorme tekorten, maar na de exodus van liefst negen spelers is de selectie van Vitesse nog slechts tien (!) fit­te spelers rijk. En nog is het niet ge­noeg om te gaan bouwen.

Algemeen directeur Paul van der Kraan beloofde onlangs vijf verster­kingen en predikt geduld. ‘Er staat straks een eredivisiewaardige selec­tie’. Van der Kraan heeft gelijk als hij zegt dat geduld een schone zaak is; pas in augustus komen af­vallers van de grote clubs in beeld.

Maasbert Schouten wil ondertus­sen op de eigen jeugd bouwen, maar erkent dat hij geen verstand van voetbal heeft. Binnen de club wordt gevreesd dat hij daar naar handelt en wil gokken met een jeugdelftal in de eredivisie. Dat zou een amateuristische misreke­ning zijn. Ook de voetbalkenners bij Vitesse erkennen dat degrada­tie dan bijna onafwendbaar is.

De vraag lijkt dan ook gerechtvaar­digd of het huidige beleid wel vol­doende wordt getoetst. Wie be­waakt de sportieve toekomst? Wie grijpt er in als de balans naar de verkeerde kant doorslaat?

Tot nu toe niemand, terwijl er een enorme kapitaalvernietiging heeft plaatsgevonden om rigoureus op salariskosten te kunnen besparen.

Basisspelers met een doorlopend contract als Verhaegh (weg voor een fooi), Kolk (gratis) en Hofs (gratis) hebben de club nauwelijks iets opgeleverd. En waarom is Vit­esse niet uit de financiële zorgen nu groeibriljant Claudemir (die nog tot 2012 vast lag) zo goed is verkocht als men beweert? Een jaar geleden werd bijna 2 miljoen geboden. En nu? Was geduld ook hier geen schonere zaak geweest dan een openbare opruiming.

Ondertussen zit trainer Theo Bos ook niet lekker op zijn stoel. Hij kan met de huidige selectie geen kant op en moet maar hopen dat er op 8 augustus tegen ADO Den Haag genoeg capabele spelers zijn voor de aftrap van het seizoen.

Vitesse verkoopt haar supporters en de regionale voetballiefhebbers in deze opwarmmaanden slechts afbraak en uitzichtloosheid, geen reden om een seizoenkaart aan te schaffen. Op het volgende finan­ciële drama kun je wachten; er dreigen duizenden seizoenkaarten minder te worden verkocht. De vraag is dan ook of het terug-naar -de-basis-beleid Vitesse gezond maakt of de afgrond in stort. En wie grijpt er in voor het te laat is?

De Gelderlander

Hoofdsponsor: