21 september 2010 In de media

Vitesse: Lienden is geen thema

Vitesse gaat vanavond in de KNVB-beker op bezoek bij Flevo Boys. Het laatste be­kertreffen met een amateur­ploeg werd een historisch drama voor de profclub.

Vitesse leverde twee sei­zoenen geleden, op 12 november 2008, een van de grootste wanpresta­ties in de clubhistorie. Bij hoofd­klasser FC Lienden vloog het des­tijds door HansWesterhof getrain­de team uit het KNVB-bekertoer­nooi (1-0). Een legendarisch diep­tepunt, nog heviger dan de recente eliminaties door de eerstedivisio­nisten AGOVV (2005) en FC Eind­hoven (2007). Slechts drie spelers uit de huidige selectie waren ook in Lienden van de partij: Julian Jenner, Frank van der Struijk en Civard Sprockel. De andere voetballers van Vitesse zijn niet bekend met de Schande van Lienden, een reden voor trainer Theo Bos om niet in het verleden te gaan graven. „Ik ga niet terugko­men op die wedstrijd”, zei Bos gis­teren na de afsluitende training.

„We spelen tegen Flevo Boys. Het is een bekerwedstrijd, iedereen kent de verhalen wel die daarbij horen. Dat je de tegenstander niet mag onderschatten en zo. Het eni­ge wat voor mij telt is dat we don­derdag in de koker zitten bij de lo­ting. Het gebeurt elk jaar weer, dat er verrassingen zijn. Maar zo bena­der ik het niet. Ik praat er alleen over dat we moeten winnen. Als wij ons eigen niveau halen, heb­ben we 90 procent kans dat we winnen.” De Arnhemse oefenmeester heeft zijn manschappen wel het belang van het bekertoernooi voorgehou­den. „Het is eveneens een cliché dat de beker de kortste weg is naar Europees voetbal, maar dat heb ik de jongens toch gezegd”, aldus Bos.

Sterker nog: nu clubpresident Me­rab Zjordania heeft bepaald dat het bereiken van Europees voetbal voor dit seizoen de ultieme doel­stelling is, kan succes in de KN­VB- beker de druk op de klassering in de eredivisie wegnemen.

Bos was in 1990 zelf speler van Vit­esse, toen de club de bekerfinale bereikte. „In de eerste ronde gin­gen we na strafschoppen door te­gen de amateurs van AFC”, aldus Bos. „ Door gunstig loten haalden we de finale tegen PSV.”

Vanavond hoopt de coach de eer­ste stap te zetten op een soortgelij­ke weg. Het begin zal plaatsheb­ben op kunstgras. Flevo Boys speelt op die ondergrond, net als Lienden overigens. Bos heeft niet speciaal getraind op kunstgras. „Ik heb overlegd met de spelers en de medische staf. Als je nooit op kunstgras traint en dat een keer doet, dan heb je een dag later last van de spieren. Bovendien is het kunstgras van Flevo Boys anders dat dat van ons op Papendal.”

De trainer zegt: ‘ In het bekertoernooi heb je altijd verrassingen. Daar wil ik niet aan denken. Het enige wat voor mij telt is dat we donderdag in de koker zit­ten bij de loting’.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: