17 januari 2010 In de media

Vitesse afgetroefd op basis van strijd

NEC heeft de derby tegen Vitesse met 2-1 gewonnen. Het was kwalitatief zeer matig van beide kanten, maar NEC won op felheid.

De eerste kans was voor Hofs, maar Babos redde. Na een onnodige overtreding van Zomer op Nilsson kreeg Vitesse een strafschop die de Zweed zelf benutte. NEC had het moeilijk en kreeg wel kansjes via Vleminckx, maar zijn kopballen misten kracht. Velthuizen ontsnapte wel aan rood toen hij vol doorhaalde op Vleminckx. Het opportunisme van NEC had toch succes. Pothuizen kopte door, Zomer legde de bal klaar en Ntibazonkiza vond de juiste hoek: 1-1. Vitesse was de kluts kwijt en Fejzullahu zorgde bijna voor 2-1. Velthuizen pakte een schot van Sarpong. Scheidsrechter Luinge onderscheidde zich ook met al zes gele kaarten in de eerste helft die voetbaltechnisch gezien bijzonder matig was.

Na rust begon Vitesse scherper en Babos moest ingrijpen na een schot van Van Diermen. NEC kwam heel typerend voor het Nijmeegse spel op voorsprong via een dood spelmoment. Zomer profiteerde van wanorde bij Vitesse achterin en gaf het beslissende tikje: 2-1. Vitesse oogde daarna onmachtig en NEC was vooral op basis van beleving de bovenliggende partij. Na het inbrengen van Kolk probeerde Vitesse wat te forceren, maar tot kansen leidde het niet, omdat NEC achterin in de lucht heerste. In de counter scoorde Sarpong bijna, maar Velthuizen tikte de bal nog net uit de kruising.