29 november 2010 In de media

Vitesse al maand ongeslagen

Vitesse heeft voor het eerst puntenverlies geleden sinds de komst van de nieuwe trai­ner Albert Ferrer. Een week na de winst op Heracles, kwam de piep­jonge Arnhemse ploeg in de mati­ge derby bij De Graafschap gister­middag niet verder dan 1-1.

Daarmee mocht Vitesse de hand­jes best dicht knijpen. Nadat oud-Vitessenaar Youssouf Hersi in de 23e minuut de score opende (1-0), leidde een kapitale blunder van Yuri Rose de gelijkmaker in. De mannetjesputter van De Graaf­schap besloot op het moment dat zijn ploeggenoot Muslu Nalbantog­lu schreeuwend van de pijn om een wissel vroeg, de aanval te kie­zen. Zijn wilde trap belandde in de voeten van Genaro Snijders, die vrij baan had en Wiljan Pluim vier minuten na de 1-0 de gelijk­maker liet scoren: 1-1.

De Graafschap- trainer Darije Kale­zic noemde de treffer ‘naïef’. „En dat wordt op dit niveau afgestraft.” Bij de mislukte trap van Rose speelde wel het veld een hoofdrol. Dat was voor een kwart - in de schaduw van de hoofdtribune ­keihard en glad, tegen het onbe­speelbare aan. De rest van het veld was zacht en bespeelbaar, al liepen Nalbantoglu en De Ridder dusda­nige blessures op dat zij naar het ziekenhuis moesten voor onder­zoek en moest Julian Jenner vlak na rust plaatsmaken bij Vitesse. De Arnhemmer dacht aan een her­senschudding. „Ik zag sterretjes, maar nu gaat het al iets beter”, zei de buitenspeler, die met een prach­tige boogbal Vitesse dicht bij de 1-2 bracht. De bal raakte de paal en Pluim schoot de rebound op de vuisten van doelman Boy Water­man.

Pluim was een van de nieuwelin­gen in de basis van trainer Ferrer, die ‘tropische verrassing’ Kingston een week na diens debuut had ver­vangen door klasbak Nemanja Ma­tic. De Serviër was een week na zijn ego-uitbarsting weer in gena­de aangekomen, maar speelde ma­tig. Ferrer verkoos ook jeugdspeler Pluim boven aankoop Marcus Pe­dersen en de bijna uit beeld geraak­te Gino Felixdaal boven Civard Sprockel. Doetinchemmer Alexan­der Büttner, die zich al een week had verheugd op de derby, kreeg geen speelminuten.

Met de ‘attitude’ van zijn spelers, was Ferrer tevreden, niet met het spel. „ Het was zeker niet onze bes­te wedstrijd. Maar ik heb in mijn leven veel derby’s meegemaakt en dat waren allemaal moeilijke wed­strijden. En dat zullen de volgende derby’s ook weer zijn”, vermoed­de de Spanjaard, die zijn ploeg voor de tweede keer onder zijn hoede had, maar voor de vijfde achtereenvolgende keer ongesla­gen zag blijven. Vitesse verloor voor het laatst op 27 oktober van PSV (0-2). In de hele maand no­vember bleef de Arnhemse ploeg vijf duels - inclusief de bekerwinst op Rijnsburgse Boys - ongeslagen.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: