6 augustus 2012 In de media

Vitesse betaalt tol voor transferbeleid

Een week voor de start van de competitie heeft Vitesse de selectie nog niet com­pleet. Daardoor dreigt de club ook vroeg te stranden in de Europa League.
Drie dagen voor de com­petitie- ouverture tegen ADO Den Haag hoopt Vitesse donderdag in GelreDome op hetWonder van Arnhem. De ploeg van trainer Fred Rutten moet tegen FC Anzji een 2- 0 achterstand ongedaan ma­ken om door de stoten tot de play-offs van de Europa League, de laatste knock-out-ronde voor de zo fel begeerde groepsfase van het toernooi.

Het zal een loodzware klus wor­den voor Vitesse. Het eerste duel, afgelopen donderdag in Moskou, maakte duidelijk dat FC Anzji van een ander kaliber is dan de ongeor­ganiseerde Bulgaren van Lokomo­tiv Plovdiv, die Vitesse uitschakel­de in de tweede voorronde.

Na de 2-0 nederlaag tegen FC Anz­ji heerste in het Arnhemse kamp het gevoel dat er veel meer had in­gezeten, gezien de handvol goede scoringsmogelijkheden die Vitesse had gecreëerd. Daarin schuilde ech­ter juist het verschil tussen beide ploegen. FC Anzji wachtte gedul­dig op zijn kansen en toen Vitesse enkele keren verdedigend in de fout ging, sloeg het team van Guus Hiddink twee keer koelbloedig toe. Het onderscheid met Vitesse had niets te maken met geluk, maar alles met kwaliteit.

Vitesse is in aanvallend opzicht voor een groot deel afhankelijk vanWilfried Bony en Jonathan Reis. Beide spelers scoorden in Moskou een dikke onvoldoende. Bony’s zaakwaarnemer schermt al geruime tijd met belangstelling van Russische clubs, maar tegen FC Anzji bleek nog maar eens dat de koelbloedigheid van de fysiek sterke spits vaak wordt overschat. De wedstrijd was in Rusland live op televisie en de geïnteresseerde clubs zullen ongetwijfeld hebben gezien dat Bony (nog) veel te kort komt voor de top.

Reis liep er verloren bij aan de lin­kerkant. De Braziliaan hoort niet thuis op die positie. Zeker zo lang hij fysiek nog niet in topvorm is, moet hij dichter bij de goal spelen zodat hij meteen kan doen wat hij het beste kan: afronden.

Linksbuiten is een van de posities waarvoor Vitesse zich de komende weken nog wil versterken. Het elf­tal schreeuwt om een kwaliteitsin­jectie, willen de aspiraties richting vaderlandse top niet utopisch blij­ken. Spelers als Patrick van Aan­holt en Michihiro Yasuda komen kwaliteit te kort en Jan-Arie van der Heijden mist de fysieke power voor de rol van controlerende mid­denvelder.

Wellicht is Simon Cziommer een optie voor die positie. De dertiger is de laatste drie seizoenen bij Red Bull Salzburg gewend geraakt met de eisen die worden gesteld bij een topclub, waar elke nederlaag voor een crisis zorgt. Het is juist die mentaliteit, die Rutten wil overbengen op zijn jonge en veelal getalenteerde, maar bovenal ook onervaren spelers.

In dat licht is het ook logisch, dat Vitesse momenteel met Ajax on­derhandelt over een terugkeer van Theo Janssen naar Arnhem. Ook de zoon van de club kent inmid­dels het verschil tussen top en subtop. Ajax zal de middenvelder echter niet zomaar laten gaan, waardoor het nog wel even kan du­ren voordat beide clubs elkaar heb­ben gevonden in de onderhande­lingen over de hoogte van de af­koopsom.

De transfermarkt is open tot 1 sep­tember en Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft tot dusver vaak vlak voor sluitingstijd gewinkeld. De Georgiër wil niet onnodig smijten met geld en vaak worden de laag­ste prijzen vlak voor de deadline betaald.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft Vitesse over ruim een maand een beter elf­tal dan nu, na vijf weken voorbe­reiding. Dat beïnvloedt zowel de beginfase van de competitie als ook de Europese campagne van Vi­tesse.

Hiddink heeft bij FC Anzji zijn elf­tal voor dit seizoen al goeddeels op de rit. Interessant is de vraag hoe groot het krachtsverschil was geweest, als Vitesse zijn selectie ook al rond had gehad voor deze Europese duels. Dan waren de per­spectieven voor het team van Rut­ten ongetwijfeld een stuk beter ge­weest. Het is een merkwaardige te­genstrijdigheid: Vitesse heeft een seizoen lang gebuffeld voor een plek in de voorronde van de Euro­pa League. Maar nu dreigt de club juist op de Europese velden de tol te betalen voor het trage transfer­beleid.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: