18 december 2012 In de media

Vitesse blokkeert thuis

Vitesse dankt de toppositie op de ranglijst niet aan de thuisbeurten. Fans laten het afweten of fluiten de ploeg uit en bijna de helft van de punten werd verspeeld.
Vitesse-RKC, de laatste thuisbeurt dit jaar van Vitesse in de eredivisie, trok zondag slechts 17.219 bezoekers. Onder hen 1.400 clubgrens- en scheidsrechters die op invitatie van de club gratis toe­gang hadden. Zonder hen waren de cijfers nog beroerder geweest.

De bezetting van thuisbasis Gelre-Dome baart de ambitieuze club dan ook grote zorgen, erkent woordvoerster Ester Bal.

Vitesse trekt halverwege het sei­zoen zelfs gemiddeld vijfhonderd bezoekers minder (nu 17.058) dan over vorig seizoen. Omdat onder­zoek naar de supporters in volle gang is, kan zij slechts speculeren over de tegenvallende bezetting en desgevraagd de stemming in het stadion. Een deel van het thuispu­bliek keerde zich zondag ook nog eens met afkeurend gefluit tegen de worstelende elf van Vitesse.

„De verwachtingen zijn hoog bij ons”, dacht Bal hardop. „Wij spre­ken de ambitie uit dat we kam­pioen willen worden. Dat willen we ook, maar misschien speelt dat een rol en is er dan sneller teleur­stelling.”

Oorzaken voor de tegenvallende opkomst in GelreDome zoekt Vi­tesse deels in de algehele economi­sche malaise. „Van de crisis heb­ben veel clubs last, wij ook. Aan de andere kant heb je onze eigen situatie, met een schommelend vertrouwen van onze fans. Daar willen wij meer over weten. We zijn op dit moment bezig met ge­gevens verzamelen om goed onder­zoek te kunnen doen. Op basis daarvan kun je actie ondernemen, op dit moment is dat moeilijk.”

Vitesse presteert dit seizoen bui­ten Arnhem geweldig met zeven overwinningen (waaronder die bij Ajax en PSV) en slechts één neder­laag. Tegenover die 21 punten staan er slechts 14 ( van de 27) in het eigen GelreDome. „Thuis ha­len we minder punten en spelen we soms wat moeizamer, dat kan ook een rol spelen”, weet Bal, die hoopt bij de herstart van de com­petitie in 2013 meer te weten. „Na­tuurlijk zijn we er heel druk mee bezig, dit heeft hoge prioriteit.”

Vitesse laat thuis 13 van de 27 punten liggen

* Vitesse verspeelde in de eerste competitiehelft in negen thuisbeur­ten 13 van de maximaal te behalen 27 punten in GelreDome.

* Vitesse negen keer thuis: Vitesse ­ ADO Den Haag 2-2, Vitesse – Feye­noord 1-0, Vitesse – Heracles 1-1, Vitesse – Heerenveen 3-3, Vitesse ­AZ 1-2, Vitesse – FC Twente 0-0, Vi­tesse – NEC 4-1, Vitesse – Roda JC 3-0, Vitesse – RKC 2-2.

* Vitesse trok de eerste helft van het seizoen gemiddeld 17.058 bezoe­kers in GelreDome.

* Het best bezochte duel was Vites­se- FC Twente op 11 november met 18.184 bezoekers. De slechtst bezochte wedstrijd was de ope­ningswedstrijd tegen ADO Den Haag op 12 augustus: 13.499.

* Vitesse speelde twee thuiswedstrij­den in de Europa League: Vitesse – Lokomotiv Plovdiv (3-1) trok 26 juli 13.469 bezoekers.

* Vitesse – FC Anzji (0-2) trok 9 au­gustus 13.892 bezoekers.

* Vitesse speelde voor de KNVB-be­ker op 1 oktober thuis tegen Stap­horst (4-0) voor 7.720 bezoekers.

* Vitesse ontvangt woensdag (20.00 uur) nog topklasser ADO’20 in de achtste finale van de KNVB-beker.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: