23 februari 2011 In de media

Vitesse boekt nauwelijks vooruitgang

Davy Pröpper stond aan de basis van beide Vitesse-treffers, maar weigerde na afloop mee te gaan in de euforie van de 2-0 overwinning op De Graafschap.

De middenvelder behoort tot het kleine aantal Nederlanders dat is overgebleven na de machtswisseling in Arnhem. Veel voetballers verdwenen, en hoewel ook Pröpper zijn basisplaats verloor, wilde Vitesse toch graag met hem verder. Afgelopen zondag liet de jeugdinternational in de thuiswedstrijd tegen streekgenoot De Graafschap op de beslissende momenten zien waarom. Hoewel hij lange tijd moeite had zich aan het zwakke spel van zijn ploeg te onttrekken, toonde Pröpper in de slotfase alsnog een glimp van zijn bovengemiddelde kwaliteiten.

De Arnhemmer heeft overzicht in zijn spel, een goede inspeelpass en is technisch vaardig. Reden genoeg voor Ajax eind januari nog concrete interesse te tonen, maar Pröpper had zijn ja-woord al aan Vitesse gegeven. Vorige week zette hij dan eindelijk zijn handtekening onder een nieuw vierjarig contract. Toch is het de vraag of het talent daar goed aan heeft gedaan. Tegen De Graafschap werd eens te meer duidelijk dat in Arnhem alle mooie woorden vooralsnog niet zomaar in daden kunnen worden omgezet.

Bij zijn aanstelling repte trainer/coach Albert Ferrer nog trots over het voetbal van Barcelona, met onder meer beweging over het hele veld en spelers die te allen tijde de bal willen hebben. Ruim drie maanden later is het resultaat zeer teleurstellend. Niet alleen is Vitesse nog altijd te vinden in de degradatiezone, ook het voetbal kent nauwelijks vooruitgang. Het gepredikte Barcelona-spel is voorspelbaar momentenvoetbal geworden.

In het matig gevulde Gelredome wist ook De Graafschap het spel van de thuisploeg simpel te ontregelen. Het team van de aan het eind van dit seizoen vertrekkende Darije Kalezic zat er over het hele veld kort op in de duels en zette al vroeg druk op de achterhoede van de Arnhemmers. Gevolg was dat uitgerekend de twee belangrijkste componenten van het nieuwe spelconcept van de Arnhemmers totaal niet zichtbaar werden. De beweging zonder bal van de spelers gebeurde niet of te laat, waardoor er veelvuldig voor de lange bal werd gekozen op de eenzame spits Marco van Ginkel, die de fysieke slag in de voorste linie verloor.

Ook in de tweede helft met de miljoenenaankoop Wilfried Bony voor Van Ginkel, bleek dit veelal een kansloze missie. Doordat de vijf middenvelders die Ferrer had opgesteld te weinig loskwamen van hun directe tegenstanders om aanspeelbaar te zijn, was van een goed positiespel bij Vitesse geen moment sprake. Een punt leek lange tijd zelfs het maximaal haalbare, helemaal nadat de bezoekers twee keer de paal hadden geraakt en de Argentijnse spits Hugo Bargas een niet te missen kans voor open doel verprutste. De Graafschap weigerde zichzelf te belonen en hield Vitesse daarmee in leven. De overwinning werd na afloop in Arnhem vol opluchting gevierd.

Na opnieuw een duel waarin vaste patronen nauwelijks te ontdekken waren, lijkt elke reden tot optimisme echter ongegrond.

VI magazine week 8

Hoofdsponsor: