10 januari 2010 In de media

Vitesse derde na winst vanaf de stip

De Arnhemse ploeg won zaterdagmiddag in de tweede en laatste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Turkije na strafschoppen van Kayserispor, nadat het in negentig minuten 1-1 was geworden.

Het treffen met de Turkse subtopper was beduidend minder spectaculair dan de eerste testcase van Vitesse, woensdagavond tegen Besiktas (4-4, Vitesse verloor na strafschoppen). In de eerste helft gebeurde nauwelijks iets noemenswaardigs. Namens de Turken mocht Semihy Aydilek vrij voor het Arnhemse doel in buitenspelpositie aanleggen, maar hij schoot naast.

Vitesse-trainer Theo Bos had zijn ploeg op drie plekken gewijzigd. Voor Paul Verhaegh (geschorst), Nicky Hofs en Onur Kaya speelden nu Giovanni Gravenbeek, Dalibor Stevanovic en Lasse Nilsson. De Arnhemse ploeg creëerde aanvankelijk geen kansen, al vond de sterk spelende rechtsback Gravenbeek na een mooie solo wel bijna het hoofd van Nilsson.

Het fysiek zeer sterke Kayserispor ontwikkelde steeds meer druk naar voren, maar dat leverde voor de pauze geen treffer op. De eerste kans na de hervatting was opnieuw voor de Turken. Aziza Makakula kroop bij een voorzet voor zijn bewaker Civard Sprockel, maar Vitesse-doelman Eloy Room zweefde stijlvol naar de bovenhoek om het schot van de glijdende spits onschadelijk te maken.

Room stond opnieuw in het doel vanwege de knieblessure van eerste keus Piet Velthuizen. De international heeft in Belek een knieblessure opgelopen en is zaterdag reeds teruggevlogen naar Nederland. Maandag laat hij zijn kwetsuur onderzoeken door clubarts Hans Freilach.

Met Hofs, Kaya en Santi Kolk in de ploeg was Vitesse na de pauze een stuk dreigender dan daarvoor. Kolk maakte zijn rentree na ruim drie maanden afwezigheid vanwege een slepende blessure aan de achillespees. De Hagenaar had een dik kwartier nodig om zijn terugkeer te larderen met een doelpunt. Na een mooie steepass van Sinan Kaloglu omspeelde Kolk eerst verdediger Serdar Kesimal en daarna schoof hij de bal rustig onder doelman Orkun Usak door in het doel (0-1).

Daarna speelde Vitesse de opponent bij vlagen helemaal zoek. Kaya zag zijn te korte lobje eindigen in de handen van de goalie en na opnieuw een goede voorzet van Gravenbeek raakte Kolk de bal niet goed in de zestien. Terwijl Vitesse op jacht leek naar een veilige marge, kwam Kayserispor toch langszij. Jaimes Troise liep uit de rug bij Hofs en werkte een teruggelegde bal vanaf tien met achter Room: 1-1.

Bijna voorkwam Vitesse een nieuwe strafschoppenreeks. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd schoot invaller Davy Propper uit de draai hard op de lat. Daarna besliste Room het gevecht vanaf de strafschopstip. De sluitpost keerde inzet van Mehmet Eren Boyraz, waarna Civard Sprockel deed wat voor hem Julian Jenner, Kolk, Kaya en Hofs ook hadden gedaan: scoren.

Karakteristieken:

Kayserispor-Vitesse 1-1 (0-0) Vitesse wint na strafschoppen

65. Santi Kolk 0-1, 82. Jaimes Troisi 1-1.

Aantal toeschouwers: 200.

Opstelling Vitesse: Room; Gravenbeek, Van Diermen, Sprockel, Jong-A-Pin; Claudemir (61.Jenner), Greene, Pluim (46.Hofs), Stevanovic (46.Kaya); Kaloglu (70.Pröpper) en Nilsson (46.Kolk).

Strafschoppen: Jenner 0-1, Kocin 1-1, Kolk 1-2, Troisi 2-2, Kaya 2-3, Toscali 3-3, Hofs 3-4, Room stopt inzet van Boyraz, 3-5 Sprockel.

Eindstand: Tuttur.com Cup: 1. HSV, 2. Besiktas, 3. Vitesse, 4. Kayserispor.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: