Arnhemse ploeg verliest van Besiktas (4-4) na strafschoppen

*Vitesse verliest openingsduel Tuttur.com Cup tegen Besik­tas na strafschoppen.
*Claudemir en Davy Pröpper missen van elf meter.
*Doelman Piet Velthuizen haakt op training af met bles­sure.

Vitesse was gisteravond dicht bij een stunt op het toernooi om de Tuttur. com Cup in Antalya. De Arnhemse ploeg verloor na strafschoppen van de Turkse kam­pioen Besiktas, nadat negentig spectaculaire minuten een 4­4 eindstand hadden opgeleverd.

Het evenement kende een knots­gekke openingspartij. Twee lach­wekkende strafschoppen, voor bei­de teams een, een buitenspeldoel­punt van Besiktas en missers van Davy Pröpper en Claudemir in de strafschoppenreeks kleurden de meeslepende avond.

Vitesse moet door de nederlaag ko­mende zaterdagmiddag aantreden in de wedstrijd om de derde en vierde plaats. De tegenstander komt uit het duel HSV-Kayseris­por, dat vanavond plaatsheeft.
Besiktas was voetballend een klas­se beter dan Vitesse, niet verwon­derlijk gezien het feit dat de der­tienvoudig landskampioen dit sei­zoen uitkwam in de Champions League. Toch verweerde Vitesse zich uitstekend. Uit 4,5 kansen scoorde de ploeg van trainer Theo Bos vier keer.

„We hebben een goed visitekaartje afgegeven op Eurosport, na de 6­0 van vorige keer”, wees Bos nader­hand op de 6-0 nederlaag tegen Malmö FF van vijf jaar geleden, eveneens in Turkije en door de te­levisiezender Eurosport live uitge­zonden. „Besiktas is een heel goe­de ploeg, de club heeft niet voor niets een begroting van 70 miljoen euro. We hebben zeker voor rust aardig gevoetbald. Het is jammer dat je dan na strafschoppen ver­liest. Maar we zijn nu in elk geval op een positieve manier bij hon­derdduizenden mensen in Europa de huiskamer ingeslingerd.”

Vitesse leidde halverwege met 3- 2. Besiktas was oppermachtig, maar drie briljante momenten van de bezoekers volstonden voor de ver­rassende tussenstand. Eerst krulde Nicky Hofs een vrije trap in de ver­re hoek en daarna zorgde Sinan Ka­loglu uit een strafschop ( na een overtreding op Wiljan Pluim) voor 0-2.

Nadat Besiktas het veldoverwicht had vertaald in treffers van Rodri­go Alvaro Tello en Nihat Kahveci (2-2) deed de tweede Turkse spe­ler van Vitesse van zich spreken. Onur Kaya rondde beheerst af na voorbereidend werk van Hofs.

Na de rust hetzelfde beeld. Vitesse verdedigde en Besiktas viel aan, al deed de Turkse landskampioen dat met beduidend minder over­tuiging dan tijdens het eerste be­drijf. Besiktas had een lachwekken­de strafschop nodig voor de gelijk­maker. Deyvison Rogerio da Silva kopte de bal na een hoekschop naast, toen hij met twee Arnhem­se verdedigers de lucht in ging. Er was geen sprake van contact, maar de plaatselijke Turkse arbiter Bu­rak Astar gaf toch een strafschop, die de invaller van Besiktas zelf be­nutte (3- 3).

Nadat Vitesse- doelman Eloy Room, vervanger van de tijdens de training geblesseerd geraakte Piet Velthuizen, een vrije trap van Ro­drigo Alvaro Tello uit de hoek had getikt, was het een minuut voor tijd alsnog raak; Nihat scoorde via het been van Jeroen Drost. Besik­tas leek zeker van de winst, maar daar dacht de leidsman anders over. In de slotminuut kreeg Lasse Nilsson een eveneens zeer makke­lijk gegeven strafschop, die hij zelf benutte (4-4).

Tijdens de noodzakelijke straf­schoppenreeks zagen Pröpper en Claudemir hun zwakke inzet ge­keerd worden. Dalibor Stevanovic en Pluim scoorden wel, maar aan­gezien Besiktas vier pingels benut­te en er geen miste, staan de Tur­ken zondag in de finale.

Vitesse-aanvoerder Paul Verhaegh mocht geen strafschop nemen om­dat hij in de slotminuut de rode (twee keer geel) kaart kreeg.

Besiktas-Vitesse 4- 4 ( 2- 3): 8. Nicky Hofs 0- 1, 17. Sinan Kaloglu ( straf­schop) 0-2, 26. Rodrigo Alvaro Tello 1-2, 34. Nihat Kahveci 2-2, 41. Onur Kaya 2-3, 70. Deyvison Rogerio Da Sil­va 3-3 (strafschop), 89. Nihat Kahveci 4- 3, 90. Lasse Nilsson 4- 4 ( strafschop).

Opstelling Vitesse: Room; Verhaegh, Sprockel (46. Drost), Van Diermen, Jong- A- Pin ( 74. Büttner); Claudemir, Greene, Hofs ( 46. Pröpper) , Kaya ( 46. Stevanovic); Pluim en Kaloglu (46. Nils­son).