10 maart 2012 In de media

Vitesse dompelt FC Groningen dieper in de zorgen

FC Groningen is geen schim meer van de ploeg die zich voor de winterstop overtuigend kandidaat stelde voor deelname aan de volgende editie van de Europa League. De formatie leed zaterdag voor eigen publiek tegen Vitesse de vijfde nederlaag in de laatste 6 duels (1-3).

FC Groningen gaat daardoor voorlopig niet meer als subtopper maar als middenmoter door het leven.

Als excuus voor het slechte spel kon trainer Pieter Huistra van FC Groningen ook na het duel met Vitesse een waslijst met afwezigen opvoeren. De voormalige trainer van Jong Ajax miste tegen de club met grote ambities uit Arnhem de geschorste Leandro Bacuna. Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof, Thomas Enevoldsen en Koen van de Laak ontbraken wegens blessureleed.

FC Groningen, dat de laatste weken alleen van PSV won, zorgde eigenlijk alleen een beetje voor gevaar als Dusan Tadic de bal had. De handige dribbelaar uit Servië, die bij FC Twente wel verzekerd lijkt van Europees voetbal, bracht zijn tegenstander Michihiro Yasuda regelmatig in de problemen. Hij stuitte tweemaal op Tomas Kalas, die zijn Japanse ploeggenoot voortdurend rugdekking gaf.

Vitesse, weer spelend met drie spitsen, kwam in de eerste 40 minuten niet verder dan een afstandsschot van Renato Ibarra. De eerste goede aanval leverde de Gelderse formatie wel de openingstreffer op. Wilfried Bony bediende in de 42e minuut Marco van Ginkel, die alleen voor doelman Luciano geen fout maakte: 0-1.

De Braziliaanse keeper van FC Groningen mocht het zich aanrekenen dat Vitesse de voorsprong na 56 minuten verdubbelde. Hij kreeg een inzet van Alexander Büttner niet onder controle en kon vervolgens niet meer voorkomen dat Jan-Arie van der Heijden de bal tegen het net werkte: 0-2.

FC Groningen leek geslagen maar kreeg hulp uit onverwachte hoek. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük floot na 68 minuten voor een strafschop toen Texeira na een duel met Guram Kashia gretig naar de grond ging. Tadic liet het buitenkansje vanaf 11 meter niet onbenut: 1-2. Invaller Mike Havenaar schoot Vitesse vervolgens in blessuretijd naar 1-3.

AD

Hoofdsponsor: