3 november 2012 In de media

Vitesse drukt Ajax verder weg

Wilfried Bony heeft Ajax zaterdagavond richting de middenmoot van de eredivisie verwezen. De succesvolle spits van Vitesse bezorgde zijn ploeg met twee treffers een dikverdiende zege (0-2) in de uitverkochte Arena.
Dankzij het indrukwekkende optreden van de aanvaller uit Ivoorkust strijdt niet Ajax maar Vitesse voorlopig met FC Twente en PSV om de macht in hoogste Nederlandse voetbalklasse. Ajax beleeft met 15 verliespunten in 11 competitieduels de slechtste competitiestart sinds jaren.

Vitesse bleef met opvallend veel gemak overeind tegen de machteloze kampioen uit Amsterdam. De ambitieuze club uit Arnhem gaf voor rust slechts een kans weg. Siem de Jong ontsnapte na 7 minuten even aan de aandacht van zijn tegenstanders en had alle tijd om raak te schieten. De aanvoerder van Ajax koos niet voor een hoek maar vuurde recht op doelman Piet Velthuizen.

Ajax acteerde opnieuw met Christian Eriksen als verkapte centrumspits. De Deen zwierf door de hele aanvalslinie maar werd nauwelijks in stelling gebracht. Dat kwam onder meer omdat Tobias Sana op de rechterflank net zo matig acteerde als in de laatste weken. Christian Poulsen, eveneens in de zomer aangetrokken, leed veel te veel balverlies. De routinier schoof de bal na 18 minuten zo maar in de voeten van Jonathan Reis. Hij had geluk dat de Braziliaan vrij voor keeper Kenneth Vermeer naast schoot.

Theo Janssen vierde zijn terugkeer als speler van Vitesse in Amsterdam met een rol in de openingstreffer. Hij dirigeerde Gaël Kakuta richting de achterlijn. De Fransman bereikte via het lichaam van Toby Alderweireld de vrijstaande Wilfried Bony, die voor het eerst in de wedstrijd raakschoot (0-1). De spits uit Ivoorkust vierde zijn treffer in de 38e minuut met een dansje voor de fanatieke supporters van de F-side.

Ajax was nog maar net nieuwe goede bedoelingen aan de tweede helft begonnen of Bony sloeg opnieuw toe. Hij schatte na 47 minuten een prachtige voorzet van Renato Ibarra goed in (0-2). Toby Alderweireld en Stefano Denswil, de vervanger van de geschorste Niklas Moisander, stonden er bij maar keken er naar. Reis verzuimde vervolgens voor 3-0 te zorgen en Marco van Ginkel kopte ook nog op de lat. Zo dicht kwam Ajax niet meer bij een doelpunt.