12 augustus 2012 In de media

Vitesse en ADO houden elkaar in evenwicht in Arnhem

Vitesse en ADO Den Haag houden allebei een punt over aan de start van de Eredivisie. De Hagenaars kwamen tot twee keer toe aan de leiding in de GelreDome, maar de thuisploeg knokte zich terug (2-2).

Het was voor Vitesse en ADO Den Haag geen verrassing dat beide clubs aan elkaar werden gekoppeld in het openingsweekend van de Eredivisie. De Arnhemmers en de Hagenaars openden in de voorgaande twee seizoenen ook de competitie met een onderling duel. Vorig seizoen was er nog de strijd tussen John van den Brom en zijn oud-werkgever (0-0). Bij beide clubs is veel veranderd sinds de start van vorig seizoen.

Prachtige treffer
Bij ADO begonnen nieuwelingen Vito Wormgoor, Danny Holla, Aaron Meijers, Kevin Jansen en Rydell Poepon in de basis. Het vernieuwde ADO hoopt de weg omhoog in te slaan na de teleurstellende vijftiende plek van vorig seizoen. De ploeg van Maurice Steijn begon voorzichtig in Arnhem en Vitesse had het betere van het spel. Jonathan Reis en Giorgi Chanturia werden in de openingsfase gevaarlijk voor doelman Gino Coutinho.

Na ruim twintig minuten moest Coutinho redding brengen bij een fraaie vrije trap van Reis. ADO werd voor het eerst gevaarlijk via Mike van Duinen. De aanvaller zag Piet Velthuizen zijn inzet keren. Het was één van de spaarzame kansen van ADO, dat voor rust niet kon imponeren. In de tweede helft kwamen de bezoekers uit Den Haag beter voor de dag. Dankzij een prachtig doelpunt van Tjerronn Chery kwam ADO op 0-1.

Vitesse op jacht
De buitenspeler pikte de bal op na een fout van Reis en schoot vanaf dertig meter de Hagenaars aan de leiding. Nog geen minuut later kwam Vitesse op gelijke hoogte. Marco van Ginkel bediende Wilfried Bony, die keurig binnenschoot. Het spektakel was daarmee niet afgelopen. Drie minuten na de gelijkmaker bracht Holla ADO weer aan de leiding. De aanvoerder rondde een afgemeten voorzet van Poepon af.

Rutten besloot na de achterstand Mike Havenaar en Nicky Hofs in te brengen. De wisselingen leidde tot de gelijkmaker. Reis schoot een vrije trap in de korte hoek langs Coutinho. De doelman kreeg het in de slotfase nog druk. Patrick van Aanholt en Wilfried Bony stuitten beiden op de ex-keeper van Vitesse. In de extra tijd wankelde ADO, maar trainer Steijn kon opgelucht ademhalen toen Björn Kuipers voor het eindsignaal floot.